Yeşil Kartı Olan Vatandaşların Dikkatine: Devletin O Hizmetlerinden Ücretsiz Olarak Yararlanacaksınız!

Yeşil Kartı Olan Vatandaşların Dikkatine: Devletin O Hizmetlerinden Ücretsiz Olarak Yararlanacaksınız!

Devletin ihtiyaç sahibi vatandaşlara tanımlamış olduğu haklardan birisi olan Yeşil Kart yeni adı ile G0, birçok devlet hizmetinden karşılıksız olarak yararlanılmasını sağlamaktadır. Peki Yeşil Kart nedir, kimler başvuru yapabilir?

Devletin sunduğu yardım hizmetlerinden olan ve ihtiyaç sahiplerini kapsayan Yeşil Kart hizmetinin ayrıntıları kamuoyu ile paylaşıldı.

Yeşil Kart Nedir?

Eski adı ile Yeşil Kart yeni adı ile G0 olarak adlandırılan devlet hizmeti, ihtiyaç sahibi vatandaşlar için geliştirilen bir sistemdir. Bu sistem sayesinde ilgili hizmetten yararlanan vatandaşlar, devletin birçok hizmetinden yaralanabilirler. Ayrıca ilgili hakka sahip olan kişilerin Genel Sağlık Sigortası primleri, devlet tarafından karşılanır. Gıdadan, eğitime pek çok alanda karşılıksız hizmet alınmasını sağlayan bu hak, yalnızca belirli şartları sağlayan ihtiyaç sahiplerini kapsamaktadır.

Yeşil Kart Başvuru Şartları Nelerdir?

yesil-kart.jpg

Devletin ihtiyaç sahiplerine tanıdığı haklardan birisi olan Yeşil Kart, bazı şartları sağlayan vatandaşlara tanımlanmaktadır. Devlet, Yeşil Kart başvurusu yapacak olan ihtiyaç sahiplerinin sağlamaları gereken başvuru kriterlerini şu şekilde belirlemiştir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Hane içi kişi başına düşen aylık ortalama kazanç tutarının, net asgari ücretin 3’te 1’inden az olması (2022 yılı için 1.417 TL’den düşük olması)
  • Başvuru yapacak olan kişinin sigortalı olarak bir işte çalışmıyor olması
  • Başvuru yapacak olan kişinin ÇKS’ye veya vergi sistemine kayıtlı olmaması
  • Başvuru yapacak olan kişinin emekli maaşı almıyor olması

Yeşil Kartlılar Hangi Yardımlardan Faydalanabilir?

Halk arasında Yeşil Kart olarak anılmaya devam eden G0 hizmetinden yararlanmaya hak kazanmış olan ihtiyaç sahipleri, pek çok devlet hizmetinden karşılıksız olarak yaralanabilmektedir. İlgili grupta yer alan vatandaşlara tanımlanmış bazı haklar, kısaca şu şekilde özetlenebilir:

  • Belediyelerin gıda, barınma ve nakit yardımları
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün fakirlik maaşı, gıda, barınma ve diğer hizmetleri
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın nakit yardımları, eğitim yardımları, gıda ve barınma yardımları
  • Kaymakamlık ve vakıfların sunduğu hizmetler

Yukarıda belirtilmiş olan yardım hizmetlerinden faydalanmak için Yeşil Kart’a sahip olmak isteyen vatandaşların, e-devlet sisteminden başvuru yapmaları gerekmektedir.