Kiracılara kötü haber! Ev sahibi kiraya yüzde 100 zam yapabilir!

Kiracılara kötü haber! Ev sahibi kiraya yüzde 100 zam yapabilir!

Ev sahipleri ile kiracıların kira anlaşmazlıkları yüzde 25 kira zammı sınırlaması ile zorunlu olarak azalırken mahkemeden çıkan bir karar heyecan yarattı. Ev sahibi kiraya yüzde 100 zam yapabilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar yüzde 25 kira zammı sınırlaması ile karşı karşıya gelseler de burada kazançlı çıkan taraf kiracılar oluyordu.

Yasal olarak yüzde 25’in üzerinde kira zammı yapamayan ev sahipleri bunu haksızlık olarak değerlendiriyorlar. Bu durum karşısında haklarını mahkemede aramaya çalışan bir ev sahibi ise İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nden kritik bir karar çıkmasını sağladı.

YÜZDE 25 HAKKANİYETLİ BULUNMADI!

Kiracısı ile kira anlaşmazlığına düşen ev sahibi mahkeme yolunu tutunca kira tespit davası açtı. Ancak mahkeme bu davayı kiracılık süresinin 5 yılı doldurmadığı için direkt olarak reddetti. Bunun üzerine ev sahibi davayı istinafa taşıdı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi ise bu davayı görüşerek yerel mahkemenin doğru karar vermediğini, yüzde 25 kira zammı uygulamasının yaşanan ekonomik gelişmelere göre hakkaniyetli olmadığı, eski kiracının ödediği kiranın çok düşük kaldığını ve bilirkişi raporları ile yeniden değerlendirme yapılmasına hükmetti.

5 YIL ŞARTI DEVRE DIŞI!

Kira tespit davası 5 yıl kiracılık süresi dolmadan açılamıyordu. Ancak mahkemeden çıkan karar bu durum hakkında istisna oldu. Olağan dışı ekonomik gelişmelerin olduğu dönemlerde bu 5 yıllık sürenin gevşetilebileceği anlamına gelen bu karar tüm kiracıları ve ev sahiplerini çok yakından ilgilendiriyor.

KİRAYA YÜZDE 100 ZAM OLABİLİR

Kira tespit davasının 5 yıl öncesi için de açılabiliyor olması sistemi tamamen sarsacak. Buna göre ev sahipleri eski kiracılarına karşı kira tespit davası açabilecekler. Bu durumda bilirkişi raporları alınacak. Alanında uzman 3 kişiden oluşan bilirkişi heyeti evin kira bedelini çeşitli parametrelerle belirleyip tespit edecek. Bu belirlenen bedele mahkeme tarafından yüzde 10 oranında eski kiracı indirimi uygulanacak ve yeni kira bu şekilde tespit edilecek.

Bu durumda kiracıların ödedikleri kiralar duruma göre yüzde 100 dahi zamlanabilecek. Alınan mahkeme kararının henüz emsal karar olmaması ise durumu iyice karıştırabilecek. Bu konuda kısa bir süre içerisinde Yargıtay'ın emsal bir karara vararak uygulamanın ona göre şekillenmesi bekleniyor.