Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyuracağı asgari ücret zammını açıkladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyuracağı asgari ücret zammını açıkladı!

Asgari ücrete yapılacak olan zam büyük bir heyecanla beklenirken ünlü ekonomist İbrahim Kahveci dikkat çeken bir açıklama yaptı. Asgari ücretin kaç TL olacağını söyleyen İbrahim Kahveci bunun nedenini de açıkladı.

Türkiye’de milyonlarca vatandaş asgari ücrete yapılacak olan zammı bekliyorlar. Ancak şu ana kadar pazarlık masasında taraflardan herhangi bir rakam önerisi gelmedi.

İşverenler ellerini açık etmezken işçiler de işverenlerden bir rakam açıklanmadan herhangi bir rakamı dile getirmeyeceklerini söylediler. Asgari ücrete ne kadar zam yapılacağına dair ise ünlü ekonomist İbrahim Kahveci’den dikkat çeken bir açıklama geldi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI YÜZDE 53

Asgari ücret zammına dair önemli değerlendirmeler yapan İbrahim Kahveci, “Asgari ücretliler geçim sıkıntısı içerisindeler. Şu anda açlık sınırının altında kalmış bir asgari ücret var. Dar gelirlilerin kredi kartı kullanımında artışa dikkat etmek gerekiyor. Burada bir sorun var ve bu sorunu çözebilecek bir zam kararı alınacaktır. Bu çözüm kalıcı olmayacaktır. Ocak ayı itibariyle yine her şeye zam yapılacak. Kişisel beklentime gelecek olursak memurlara yüzde 50 civarında zam yapılacağı bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklandı.

Memurlar yılın ikinci zammını Temmuz ayında alacaklar ama 2024 Temmuz döneminde asgari ücrete zam yapılmayacak. Bundan dolayı asgari ücret zammı memur zammını bir miktar geçecektir. Tahminime göre asgari ücret zammı yüzde 53 oranında olur ve 17.500 TL’ye tamamlanır. Asgari ücretliler de yılın ilk yarısında açlık sınırının üstünde, ikinci yarısında ise altın kalırlar.” dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN VE NASIL BELLİ OLUR?

Asgari ücrete yapılacak olan zam henüz kesinleşmedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 3. toplantısından bir kararın çıkması bekleniyor. Henüz toplantı tarihi belirlenmedi ama Pazartesi veya Salı günü yapılması bekleniyor. Komisyondan çıkacak olan zam rakamı kesin zam olmayacak.

Bu rakam daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu zam tutarını değiştirebilecek. Nihai kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vermesinin ardından TBMM’de yasal düzenleme yapılacak. Yeni asgari ücret de 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacak. Tüm bu süreçlerin önümüzdeki hafta tamamlanacağı tahmin ediliyor.