Tüketicilere Ek Kazanç Sağlama Fırsatı: BİM, A101, ŞOK, Migros ve Diğer Marketlere İade Edene, Para Ödenecek!

Tüketicilere Ek Kazanç Sağlama Fırsatı: BİM, A101, ŞOK, Migros ve Diğer Marketlere İade Edene, Para Ödenecek!

Atık ürünlerinin geri dönüşüme kazandırılması amacı ile yeni bir kampanya başlatılması için çalışmalar hızlandı. Çalışmaların sonuca ermesi ile birlikte zincir marketlerde depozito sistemi devreye girecek. İşte depozito sisteminin ayrıntıları…

Hem ülke ekonomisine hem de bireylerin bütçelerine katkı yapması beklenen depozito sistemine ilişkin bilgiler gelmeye başladı.

Ambalaj Atıklarının Yönetimi Mevzuatında Yenileme!

Geri dönüşümün ülke ekonomilerine olan katkılarının fark edilmesinden sonra Türkiye’de konuya yönelik çalışmalarına hız kazandırdı. Çalışmalarına öncelikli olarak Ambalaj Atıklarının Yönetimi mevzuatını yenilemek ile başlayan devlet yetkilileri, konuya yönelik değişiklikleri aktardı.

Yapılan açıklamalara göre yenilenen Ambalaj Atıkları Yönetimi mevzuatı ile birlikte satışa sunulan ürünlerin ambalajlarının üzerine “depozito ücreti” ibaresinin eklenmesine karar verildi. Öncelikli olarak içecek şişelerinden başlayacak olan bu uygulama, daha sonrasında diğer ürünlerin ambalajlarında da uygulanacak. Böylelikle tüketici içecek ve diğer ürünleri kullandıktan sonra ürünlerin ambalajlarını atmaz ve ilgili satıcı markete iade ederse, depozito ücreti uygulamasından faydalanabilecek. Bu uygulama sayesinde milyonlarca tüketiciye ek gelir elde etme fırsatı sunulmuş olacak.

Depozito Sisteminin Uygulanması Niçin Önemli?

depozito.jpg

Depozito sisteminin uygulamaya geçirilmesi öncelikli olarak geri dönüşüme olan teşvikin sağlanmasına aracılık etmiş olacak. Bu sistemin doğru bir şekilde uygulanması sayesinde çevre kirliliği başta olmak üzere pek çok konu başlığı altında sıralanan olumsuz gelişmelerin sıfırlanması sağlanmış olacak. Özellikle tek kullanımlık şişelere uygulanan vergi oranlarının düşürülmesi konusunda büyük bir rol sahibi olan geri dönüşüm çalışmaları, depozito sisteminin uygulamaya geçmesi ile birlikte ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayacak.

Ülkelere Göre Depozito Sistemi Kazanımları

Yakın zamanda ülkemizde de etkin olması planlanan depozito sistemi, birçok dış ülkede aktif olarak uygulanıyor. Litvanya ve Norveç tarafından yapılan açıklamalara göre her iki ülkede de tek kullanımlık şişelerin yüzde 90’ından fazlası geri dönüşüme kazandırıldı.

Danimarka, Estonya ve diğer Avrupa ülkelerinde de aktif olarak uygulanan depozito sistemine ilişkin yürütülen çalışmaların sonuçlarına göre geri dönüşüme kazandırılan ambalaj sayısı yüzde 85’in üzerinde.