Süper bono nedir? Süper bono ekonomiye etkileri nasıl olur?

Süper bono nedir? Süper bono ekonomiye etkileri nasıl olur?

Türkiye'de hükümet dolar ve enflasyonun önüne geçemezken gündeme düşen süper bono ise herkesin merak konusu oldu. Süper bono nedir? Süper bono ekonomiye etkileri nasıl olur?

Türkiye'de hükümet dolar ve enflasyonun önüne geçemezken gündeme düşen süper bono ise herkesin merak konusu oldu. Medyaya düşen süper bono olayı sonrasında vatandaşlar da kritik ve endişeli bekleyiş devam ederken vatandaşlar süper bono nedir, ekonomiye etkileri nasıl olur araştırıyor. Detaylar ise Gürses Gazetesi adresinde yer alıyor.

Ekonomide işler iyi gitmezken hükümet kanadından gelen süper bono gelişmeleri ise başta yatırımcılar olmak üzere gündemin bir numaralı ana maddesi oldu. Peki süper bono nedir, ekonomiye etkileri neler? İşte detaylar..

SÜPER BONO NEDİR?

Ülkede yatırımcıların belirli bir kurumdan veyahut da devlet hazinesinden aldıkları borçları gösteren belgelere "bono" adı verilir. Bu belgelerin ödeme süresi ise 1 yıldan az olan senetler de "süper bono" olarak adlandırılır.

Daha önce 1994 yılında Tansu Çiller başkanlığında yer alan DYP-SHP hükümeti süper bono ekonomisini kullanmıştı. Sonrasında ise ülkede Çiller bonosu olarak da bilinen ekonomik modeller arasında yer alan Süper bono, Türkiye gündeminde son günlerde sık bir şekilde duyulmaya devam ediyor.

Daha önce uygulanan ve doğru sonuçlar doğurmayan süper bono, bir yatırımcının ya da yatırımcıların devlet tarafında yer alan bir kurumdan veya hazineden aldıkları borç karşılıklarında borcun varlığını temin eden belge anlamına gelmektedir.

Kısaca tanımlanmak gerekirse bir borç senedidir. Bononun en önemli özelliği ise vadedir. Bu ödeme süresi 1 yıldan az olan senetlere süper bono denir. Ancak süper bonolar, yüksek faizlidir.

KREDİ OLARAK DA DÜŞÜNÜLEBİLİR

Finansman ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla çıkarılan bonolar, belirli bir vade sonrasında ana paraya eklenen faiz ile birlikte geri ödemesinin yapılması için, bankadan kredi kullanılması ile ciddi bir benzerlik göstermektedir. Bono genel olarak şirket ya da devletlerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamak amacıyla yapılır.