Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır? Kim Ne Kadar Nafaka Alabilir? 2022 Yeni Nafaka Düzenlemesi

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır? Kim Ne Kadar Nafaka Alabilir? 2022 Yeni Nafaka Düzenlemesi

2022 yeni nafaka düzenlemesi duyuruldu. Yeni hesaplamaya göre nafaka hesaplaması nasıl yapılır? Kim ne kadar nafaka alabilir? Asgari ücret alanlar ne kadar nafaka verir?

Boşanan ya da boşanmak üzere olan pek çok vatandaş, "Nafaka Hesalaması Nasıl Yapılır?" araştırması yapıyor. Nafaka alacak ya da nafaka verecek olan kişiler kaç TL nafaka ödeyeceğini merak ediyor. Peki; kim ne kadar nafaka verir, kim ne kadar nafaka alır? 2022 nafaka hesaplama sistemi nasıl çalışır?

2022 Nafaka Düzenlemesi

Yeni nafaka düzenlemesi, nafaka ödeyen vatandaşları rahatlattı. Yeni taslağa göre 3 yıldan daha kısa süren evliliklerde boşanma durumunda 5 yıl, 7 yıldan daha kısa süren evliliklerde ise 5 ila 10 yıl arasında nafaka ödemesi yapılacak. Yeni yasa taslağına göre, boşanma sürecinin hızlıca tamamlanması için, hakim tarafından verilecek olan nafaka kararı çocuk sayısı ve boşanan kadının çalışma durumuna göre belirlenecek.

Erkekler Nafaka Alabilir Mi?

Boşanma sonrasında nafaka hakkının sadece kadınlara verilmediği, yeni yasa taslağında bir kez daha vurgulandı. Her iki tarafın da boşanma sonrasında nafaka, maddi ve manevi tazminat hakları olduğu belirtildi.

Nafaka Miktarı Nasıl Belirlenir?

Nafaka miktarı belirlenirken incelenen ilk husus ödeyecek olan tarafın aylık gelir düzeyidir. Ayrıca yeni düzenlemeye göre,tazminat tutarları da güncellendi. Güncellenen tazminat tutarlarına göre tazminat talep edilen tutarın üstüne çıkmayacak. 50.000 TL tutarında tazminat talep eden kişi için hakim 100.000 TL tutarında tazminat kararı veremeyecek.

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır? Asgari Ücretliler Kaç TL Nafaka Öder?

Boşanma davası sürecinde taraflar en çok kaç TL nafaka ödeneceğini araştırıyor. Peki; yeni düzenleme ile nafaka hesaplaması nasıl yapılır, kim ne kadar nafaka öder?

Yani yasa taslağı ile ödenecek nafaka tutarları da değişti. Artık nafaka ödeyen kişinin yalnızca maaşına bakılmayacak. Nafaka ödeyecek olan tarafın maaşı, aylık sabit gelirleri, üstüne kayıtlı gayrimenkul ve araçların fiyatı ve mal varlığı miktarı da göz önünde bulundurulacak. Peki; maaşın yüzde kaçı nafaka olarak ödenecek?

Yeni düzenlemeye göre nafaka ödeyecek olan tarafın, aylık gelirinin 4/1'i yani %25'i aylık nafaka tutarı olarak belirlenecek. Asgari ücret alan kişiler, gelir sağlayabildiği başka herhangi bir mal varlığı yoksa; 4 bin 253 TL tutarındaki kazancından 1.063,25 TL nafaka ödeyecek.