KYK Borçları İcralık Etti: 400 Bin Kişinin Evine Haciz Gitti!

KYK Borçları İcralık Etti: 400 Bin Kişinin Evine Haciz Gitti!

Milyonlarca gencin üniversite hayatını maddi anlamda sürdürebilmesi için başvurdukları KYK kredi hizmeti, başlarına bela oldu. Yapılan açıklamalara göre mezun olan gençlerin, icralık oldukları ortaya çıktı.

Devletin, okurken eğitim masraflarının karşılanması amacı ile gençlere sunduğu kredi hizmeti, birçok gencin mağdur olmasına sebep oldu. Okuyup bir meslek sahibi olmak amacı ile kayıt yaptırdıkları üniversitelerde, öğrenim hayatlarına devam eden öğrenciler, maddi anlamda eksiklik hissetmemek adına Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü tarafından hesaplara aktarılan kredi ödemelerinden destek aldı. Ancak okurken aldıkları ödemeler, mezun olduktan sonra ayaklarına dolandı.

Geri ödemeli bir nakit hizmeti olan kredi ödemeleri, mezun olduktan sonra öğrencilerden tahsil edilmek üzere devreye girdi. Ancak mezun olur olmaz iş bulamayan gençler, borçların altında ezilmeye başladılar. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan KYK Borçluları Hareketi sözcüsü Merve Bektaş, gençlerin içerisinde bulundukları zoru şartları gözler önüne serdi.

5 Milyonu Aşkın KYK Borçlusu Var!

Her yıl güncellenen ücretlere sahip olan KYK kredi ödemeler, öğrencilerin eğitim hayatlarına destek olmak amacı ile geliştirilen, geri ödemeli bir nakit hizmeti olarak hesaplara aktarılıyor. Bu kapsamda öğrencilerin okul hayatlarının tamamlanmasından sonra geri ödemelerin başlaması için süreci başlatan KYK, hemen iş bulamayan bulsa da geçim derdinde olan gençlerin zor duruma düşmesine yol açıyor.

Yapılan araştırmalara göre 2022 yılı içerisinde KYK’ya kredi borcu olan kişi sayısının 5 milyon 500 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

400 bin Kişi İcralık!

2019/12/01/2019-2020-kyk-burslari-ne-zaman-yatirilacak-kredi-yurtlar-kurumu-banka-islemleri-1574149677-3758.jpg

KYK borcunun icra takibine düşülmesine sebep olup olamayacağı yıllardır tartışılan bir konu olarak gündeme gelirken, konuya ilişkin net bilgi KYK Borçluları sözcüsü Merve Bektaş’tan geldi. Bektaş, yaptığı açıklamada 5 milyon 500 bin KYK borçlusunun 400 bininin şu an icralık olduğunu ifade etti. “Tecrübemiz olmadığı için işe alınmıyoruz, alınsak dahi oldukça düşük ücretlere çalıştırılıyoruz” açıklamasında bulunan Bektaş, içinde bulundukları durumun güçlüğünü ifade etti.

“İcralık Bir Durumları Bulunmuyor!”

İş bulamadıkları, bulsalar dahi geçim derdinde oldukları için KYK ödemelerini yapamadıklarını belirten Bektaş, icralık olan gençlerin üzerine ev, araba gibi kayıtlı varlıkların olmadığını, hatta çoğu gencin bir maaş bile sahip olmadığını ifade etti.