Kara listede olup kredi çekemeyenlere müjdeli haber: Kredi puanı silinecek!

Kara listede olup kredi çekemeyenlere müjdeli haber: Kredi puanı silinecek!

Kredi borçlarını ödeyemediği için bankalar tarafından kara listeye alınanlar dikkat! Kara listede olduğu için kredi çekemeyen vatandaşlar için çıkartılan sicil affı ile kredi puanı silinecek! İşte detaylar…

Türkiye’de milyonlarca vatandaşın mağduriyet yaşadığı düşük kredi puanlarına sıfırlama getiriliyor. Sosyal destekler kapsamında gündeme getirilen teklif ile Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarına sicil affı getirileceği açıklandı. Karşılıksız Çek, Protestolu Senet ve Kredi ve Kredi Kartı Borçları Kayıtlarının Cehalet Hakkında Kanun kapsamında Meclis’e getirilen teklif dikkat çekti. Bu kanun teklifini içeren maddeler arasında kara listedeki vatandaşları yakından ilgilendiren sicil affı da gündeme geldi.

KARA LİSTEYE DÜŞENLERE SİCİL AFFI GELİYOR

kara-listede-olup-kredi-cekemeyenlere-mujdeli-haber-kredi-puani-silinecek.png

Karşılıksız çek, protestolu senet, ödenmeyen kredi kartları ve diğer kredi borçları nedeniyle kredi notu düşen kişilerin sicil notu düzeltilecek. Ayrıca bankalar tarafından kara listeye alındığı için kredi çekemeyen vatandaşlar da böylelikle yeni kredi çekme imkanlarından yararlanabilecek. Onaylanması beklenen kanun teklifi ile ilgili basında yer alan haberler dikkat çekti. Türkiye’de 10 milyondan fazla vatandaş ve kurumsal firmayı ilgilendiren maddede ana para ve taksit ödeme tarihleri 1 Ekim 2022’den önce olanlar bu haktan yararlanabilecek.

BANKALAR BİRLİĞİ RİSK MERKEZİ DÜŞÜK KREDİ PUANINI SİLECEK

Edinilen bilgilere göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar borçlarını ödeyen veya yeniden yapılandıranlar, banka sicil puanlarını düzeltme şansı elde edecek. Borç ödemesi veya yapılandırma gerçekleştiren bireysel kullanıcılar ve kurumların düşük kredi notu, Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından silinecek. Ayrıca kredi ve finans kuruluşları kişinin veya şirketin işlemlerinde geçmiş performansa ilişkin olumsuz kayıtları dikkate almayacak.

ÖĞRENCİLERE MÜJDELİ HABER GELDİ

Söz konusu düzenleme sayesinde bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketleri kredi verirken vatandaşın eski kayıtlarını göremeyecek. Eskiden borç ödemekte zorlandığı için kredi puanı düşenler bu sayede yeniden kredi çekme fırsatlarından yararlanabilecek. Finansa kurumlar söz konusu işlemlerde hukuki veya cezai sorumluluk kabul etmeyecek. Öte yandan öğrenciler ise KYK borçlarının sadece ana parasını ödeyerek 2 yıl faizsiz ödeme avantajından yararlanabilecek.