En Düşük Emekli ve Memur Maaşı Belli Oldu! Temmuz Ayında Kim Ne Kadar Maaş Alacak Asgari Ücrete Zam Yapılacak Mı?

En Düşük Emekli ve Memur Maaşı Belli Oldu! Temmuz Ayında Kim Ne Kadar Maaş Alacak Asgari Ücrete Zam Yapılacak Mı?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklamasından sonra temmuz zammını bekleyen memurlar ve emekliler için yeni hesaplar ortaya kondu. İşte milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren maaş haberinin ayrıntıları…

Türkiye İstatistik Kurumu’nun mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklamasından sonra emeklilere ve memurlara yapılacak olan temmuz zammı şekillenmeye başladı.

Yıllık ve Aylık Enflasyon Belli Oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu her ay olduğu gibi haziran ayının başında da bir önceki aya ilişkin enflasyon verilerini ve yıllık enflasyon oranını paylaştı. Geçtiğimiz hafta açıklanan resmi rakamlara göre mayıs ayı enflasyonu yüzde 2,98, yıllık enflasyon ise yüzde 73,50 olarak belirlendi. ÜFE ise yüzde 8,76 olarak açıklandı.

Temmuz Maaşları Hesaplanmaya Başlandı!

emekli-maasi.jpg

Türkiye İstatistik Kurumu’nun mayıs ayı enflasyon oranını yüzde 2,98 olarak açıklamasından sonra temmuz ayında memur ve emeklilerin alacakları maaş zamları hesaplanmaya başlandı.

Açıklanan son enflasyon oranı ile birlikte emeklilere ve memurlara en az yüzde 35,6 oranında maaş zammı yapılacağı kesinleşmiş oldu. Bu veriye göre haziran ayında enflasyon sıfır bile açıklansa 2000 sonrası emekli olan SSK’lıların maaşların 2 bin 768 TL, Bağ-KUR’luların maaşları ise 3 bin 254 TL olacak. Memurlar aile ödenekleri ile birlikte en düşük 8 bin 679 TL, emekli memurlar ise 5 bin 791 TL maaş alacaklar.

Emeklilerin ve memurların maaşlarına yapılacak olan yılın ikinci zammı için son bir veriye daha ihtiyaç var. Temmuz ayının başında açıklanacak olan haziran ayı enflasyon oranı ile birlikte, 2022 yılının ikinci 6 aylık döneminde emeklilerin ve memurların alacakları net maaş zammı oranı belli olmuş olacak.

Asgari Ücrete Zam Yapılacak Mı?

Sene başında yüzde 50’nin üzerinde zamlanarak kendi kategorisi dahilinde rekor seviyelere ulaşmış olan asgari ücret, enflasyonun giderek artması ile birlikte alım gücünün yükselmesine yardımcı olamadı. Son veri ile birlikte yüzde 70’in üzerine çıkan yıllık enflasyon oranı, asgari ücretlilerin zam taleplerini tekrar gündeme getirdi. Ancak yetkililerden konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi. Asgari ücrete ikinci zam konusu, hala gizemini korumaya devam ediyor.