Devlet Açıkladı: O Grupta Yer Alan Vatandaşlar Emlak Vergisi Ödemeyecekler!

Devlet Açıkladı: O Grupta Yer Alan Vatandaşlar Emlak Vergisi Ödemeyecekler!

Devletin tapu sahibi vatandaşlardan tahsil ettiği vergilerden birisi olan emlak vergisine ilişkin önemli bir açıklama yapıldı. Devlet, belirlediği gruplar içerisinde yer alan vatandaşlardan emlak vergisi almayacağını duyurdu. İşte yapılan duyuru...

Türkiye Cumhuriyeti devletinin ülke sınırları içerisinde gayrimenkul sahibi olan vatandaşlardan tahsil ettiği vergi türlerinden birisi olan emlak vergisinin ilk taksiti, 31 Mayıs tarihine kadar ödenmelidir. Konut sahipleri ilgili emlak vergisinin kimler tarafından ödenmesi gerektiğini, fazladan ödenen vergilerin geri alınıp alınamayacağını merak etmektelerdir. Bu noktada açıklamalarda bulunan devlet kurumları, ilgili detayları paylaşmıştır.

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi, devletin vatandaşlarından tahsil ettiği bir vergi türüdür. Bu vergi türünde 1319 sayılı kanunda belirtilmiş olan maddeler gereğince ev, iş yeri vb. taşınmazlara sahip olan her vatandaştan, yıllık ödeme alınır.

Devlet, emlak vergisi tahsilatını yılda iki taksit olacak şekilde yapar. Söz konusu ödemelerin ilk taksiti mayıs ayının sonuna kadar ikinci taksiti ise kasım ayının sonuna kadar yapılmalıdır.

Kimler Emlak Vergisinden Muaftır?

emlak-vergisi.jpg

Devletin taşınmaz sahibi vatandaşlardan tahsil ettiği emlak vergisi, bazı grupta yer alan taşınmaz sahipleri için geçerli değildir. Devlet, emlak vergisi ödemekten muaf olan vatandaşlar ile ilgili olarak şu maddeleri sıralamıştır:

  • Gelir beyanı yapamayan ev hanımları
  • İşsizler
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve diğer devlet kurumlarından aldığı aylık ödemelerden başka bir geliri olmayan ihtiyaç sahipleri
  • Emekli maaşı dışında geliri olmayan vatandaşlar
  • Engelliler
  • Gaziler
  • Şehitlerin eşleri ve çocukları
  • Brüt olarak 200 metrekareyi geçmeyen konuta ya da hisseye sahip olan vatandaşlar

Yukarıda belirtilmiş olan şartları sağlıyor olmasına rağmen bir dönem içerisinde emlak vergisi ödemesi yapmış olan kişiler, ödemelerinin üzerinden 5 yıl geçmediği sürece para iadesi alabilmektelerdir.

Emlak Vergisi Ödemeleri Nereye Yapılır?

Senede iki ayrı taksit şeklinde ödemesi yapılan emlak vergisi, taşınmazın bulunduğu belediyeye ait olan bankalara ödenmektedir. Söz konusu ödemeler banka şubelerinden gerçekleştirilebileceği gibi bankaların internet bankacılığı kanallarından veya EFT/ havale yöntemleri aracılığı ile de gerçekleştirilebilmektedir.