Banka Hesabı Açmak Kredi Notunu Artırır Mı?

Banka Hesabı Açmak Kredi Notunu Artırır Mı?

Kredi notu bankaların vatandaşlara kredi kartı ya da kredi verirken dikkate aldığı bir müşteri değeridir. Vatandaşlar ise kredi notunu artırmak için çeşitli yollara başvurmaktadır. Peki; banka hesabı açmak kredi notunu artırır mı?

Kredi kartı alacak, limitini yükseltecek ya da kredi başvurusu yapacak olan vatandaşların yanı sıra, ev ya da araç kiralayacak olan, elden taksitle ya da alışveriş kredisi ile alışveriş yapacak olan kişilerin de kredi notu değeri bankalar tarafından dikkate alınmaktadır.

Bankalar, müşterilerinin kredi notu değerine göre bir limit belirler ve vatandaşlar bu limitler çerçevesinde bankalarla anlaşma sağlayabilir. Ancak kredi kartı borçlarının ya da kredi ödemelerinin düzenli olarak yapılması, kredi notunu yükseltirken bu işlemlerin tersi yönde hareket etmek vatandaşların kredi notunu düşürür. Vatandaşlar ise kredi notlarını yükseltmek için farklı yollara başvurmaktadırlar. Son zamanlarda sosyal medya platformları üzerinde bazı hesapların yaptığı paylaşımlar ise, vatandaşların akıllarında "Banka kartı açmak kredi notunu artırır mı?" sorusunun canlanmasına sebep oldu.

Kendisini finans uzmanı olarak nitelendiren bu hesapların yaptığı paylaşımlardan sonra vatandaşlar gerek sosyal medyada gerekse arama motorlarında banka hesabı açmanın kredi notunu olumlu ya da olumsuz etkileyip etkilemeyeceğini araştırmaya başladı. Peki; banka kartı açmak kredi notunu artırır mı?

Banka Hesabı Açmak Kredi Notunu Artırır Mı? Banka Kartları Kredi Notunu Etkiler Mi?

Vatandaşların vadesiz hesapları, mevduat hesapları, nakit ya da harçlık avans özelliğine sahip olmayan banka hesapları ve kartları kredi notlarına olumlu ya da olumsuz bir etkide bulunmaz. Ancak; vatandaşların nakit ya da harçlık avans özelliği bulunan banka hesaplarındaki hareketleri kredi notlarını etkilemektedir. Nakit avans kartlarındaki borç durumu, borç ödeme düzenliliği ya da düzensizliği vatandaşların kredi notlarını olumlu ve olumsuz yönde etkilemektedir.

Geçmiş dönemlerde kredi çekmiş olan ve borçlarını düzenli ödemeyen kişilerin banka hesabı açması durumunda kredi notları etkilenmeyecektir. Ancak, nakit ya da harçlık avans özelliğine sahip olan banka hesaplarının düzenli bir şekilde kullanılması, hesaplarda yapılan borçların ödenmesinin yapılması müşterilerin kredi notunu ciddi anlamda etkilemektedir. Peki hangi kredi notu, ne anlama gelmektedir?

Kredi Notu Kaç Olmalı?

Findeks kredi notu, vatandaşların bankalar nezdinde kullanabilecekleri kredi tutarlarını ve kredi kartı limitlerini belirleyen bir değer sistemidir. Peki hangi kredi notu ne anlama gelmektedir?

  • 0- 699 Arası En Riskli
  • 700- 1099 Arası Orta Riskli
  • 1100- 1499 Arası Az Riskli
  • 1500- 1699 Arası İyi
  • 1700- 1900 Arası Çok İyi