Asgari Ücrete Temmuz Zammı İçin Kullanılacak Olan 3 Formül Belli Oldu! Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari Ücrete Temmuz Zammı İçin Kullanılacak Olan 3 Formül Belli Oldu! Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Artan enflasyona bağlı olarak eriyen ocak zammının ardından, temmuz ayında da asgari ücrete zam yapılacağı konuşulmaya başlandı. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Sabah Gazetesi yazarı Faruk Erdem, 3 formülün masaya yatırılabileceğini belirtti.

Geride bıraktığımız senenin son çeyreğinde yükseliş trendine giren ve aralık ayına girildiğinde rekor seviyelere ulaşan döviz kurları ve altın fiyatları, enflasyonu da direkt olarak etkiledi. Artan fiyatlardan sonra alım gücü düşen vatandaşlar, ocak ayında açıklanacak olan asgari ücret tutarını merak etmeye başladılar. Bu noktada açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 asgari ücret tutarına yüzde 50,5 oranında zam yapılacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücret zam oranı, şimdiye kadar yapılan en yüksek zam olarak tarihe geçti. Ancak 24 Şubat tarihinde resmen başlamış olan Rusya- Ukrayna savaşı, FED yetkililerinin faiz artırımı kararları ve diğer değişkenler çerçevesinde giderek pahalılaşan hayat şartları, asgari ücrete yapılan yüksek oranlı zammın 4 ay içerisinde erimesine sebep oldu. Son zamanlarda alım güçleri iyiden iyiye düşüş gösteren vatandaşların nakde olan ihtiyaçlarının artması, asgari ücrete temmuz ayında da zam yapılmasına yönelik beklentilerin oluşmasına yol açtı.

Her açıklamalarında vatandaşları enflasyona ezdirmeyeceklerini ve bu doğrultuda da yeni programlar üzerinde çalıştıklarını ifade eden hükümet yetkililer zam beklentisinin desteklenmesini sağlarlarken, konuya ilişkin bir açıklama da Sabah Gazetesi yazarı Faruk Erdem’den geldi.

İlk Formül 6 Aylık Enflasyon!

Asgari ücrete zam yapılması durumunda kullanılacak olan ilk formülün 6 aylık enflasyon verisi olduğunu belirten Erdem, bu durumda yeni asgari ücretin ortalama olarak yüzde 40 oranında artış göstereceğini iddia etti.

İkinci Formül Yıllık Enflasyon!

2020/03/05/800uhttps3a2f2fitkv-tmgrup-com-tr2f20202f032f032f3-mart-2020-tefe-tufe-enflasyon-orani-rakamlari-nedir-tuik-2020-subat-ayi-enflasyon-orani-ne-oldu-1583217665395mw616.jpg

Asgari ücrete zam yapılması durumunda kullanılacak olan ikinci formülün yıllık enflasyon verisini tamamlama olacağını belirten Erdem, bu durumda yeni asgari ücretin ortalama olarak yüzde 24,75 oranında artış göstereceğini iddia etti.

Kesintiler Alınmayabilir!

Asgari ücretin hesaplanması için kullanılabilecek olan son formülün 751 TL’lik kesintinin alınmaması yönünde olabileceğini belirten Erdem, bu durumda yeni asgari ücretin 5.004 TL’ye yükselebileceğini iddia etti.