Yaz Lastiği Ne Zaman Takılır?

Yaz Lastiği Ne Zaman Takılır?

Otomobillerin mevsimlerde farklı lastiklerle kullanılması gerekiyor. Kış ve yaz lastikleri hangi tarihlerde kullanıldığı merak edilirken yaz lastiği hangi tarihlerde, ne zaman takılır araştırılıyor.

Otomobillerin mevsimlerde farklı lastiklerle kullanılması gerekiyor. Kış aylarının gelmesi ile birlikte lastiklerini değiştiren vatandaşlar yaz aylarına geçerken ise lastiklerin ne zaman takılacağını araştırıyor. Otomobiller için yaz lastiklerinin yasal olarak 1 Nisan tarihi itibari ile kullanması gerekmektedir.

Otomobil sahiplerinin sürüş güvenliklerini sağlaması ve yolculuklarında problem yaşamaması için bahar aylarında yaz lastiklerini taktırması gerekmektedir. Yaz lastikleri kullanımını yakıt tüketimini ciddi derecede düşürken yıpranmaya karşı da direnç sağlamaktadır.

Otomobillerin en önemli ekipmanları arasında yer alan lastikler, mevsim koşullarına farklı olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Kış mevsimlerinde farklı hava koşullarında (karlı, buzlu, yağmurlu, dolu) sonra sıcak hava koşullarında değiştirilmesi gerekmektedir. Özellikle sıcak hava koşullarında ve yaz tatilleri adına yapılacak uzun yolculuklarda araçlarınızdan ses gelmesini engeller. Aynı zamanda yakıt tasarrufunuzu ciddi derecede sağlamaktadır.

Yaz Lastiğinin Özellikleri

Yaz lastikleri Türkiye'de bahar aylarında tasarlanmış olan lastiklerdir. Dört mevsim lastikleri ile benzerlik göstermektedir. Yaz lastiklerinin üzerinde bulunan bloklar daha kısa ve kalın olup uzunlamasına kanallar bulunur. Yaz lastiklerinin üzerinde bulunan diş desenleri ve kauçuk bileşimi, aracın yola daha iyi tutunmasını sağlar. Diş desenleri, kış lastiklerine göre daha az oyuğa sahiptir.

Türkiye'de yaşanan kış aylarında ve havalarında buzda sürüşler için yaz lastikleri asla uygun değildir. Havanın yedi derecenin altına düşmesi durumunda yaz lastiklerinde yaşanan özellikler yitirilmeye başlar ve sertleşmektedir. Lastiklerin yol tutma performansları ciddi derecede düşer. Yaz lastiği daha sessiz ve yumuşak bir performans gösterir.

Yaz Lastikleri Yakıt Tasarrufu Sağlar mı?

Dört mevsim lastiklere oranla yaz lastiklerinin daha iyi bir yol tutuşunun olması, yuvarlanma dirençlerinde daha az performans göstermesi ile yakıt tasarrufu elde edilmektedir. Kış lastiklerinin özellikleri arasında yer alan sürüş esnasında araçlarda ekstra çekiç güçü ve fren özellikleri katmaktadır. Ancak yaz koşullarında bunlar gibi ekstra özelliklere ihtiyacınız yoktur ve yaz aylarında kış lastiği kullandığınızda yakıt tüketimini artırırsınız.

Mevsiminde kullanılmayan lastikler aracın çekiş gücünde kayıplara sebep olabileceği gibi fren mesafesinin uzamasına da yol açabilir. ABS ile fren yaparken yaz lastikleri, kış lastiklerine göre sıcak havalarda yüzde 40’lara varan oranlarda daha kısa mesafede durabilmektedir.