Trafikte Alkol Promil Sınırı Kaç 2022

Trafikte Alkol Promil Sınırı Kaç 2022

2022 yılı itibariyle en çok merak edilen konulardan biri de trafikte alkol promil sınırının kaç olduğudur. Peki trafikte alkol promil sınırı kaçtır? Trafikte alkollü araç kullanmanın cezası nedir?

Trafikte, trafik polisleri tarafından sık sık yapılan kontrollerden biri de alkoldür. Belirli bir seviyenin üzerinde alkollü çıkan ve bu şekilde araç kullanan kişilere belirli yaptırımlar uygulanmaktadır. 2022 yılı itibariyle de trafikte alkol promil sınırının kaç olduğu ve cezaları merak konusu olmuştur. Peki trafikte alkol promil sınırı kaçtır? Detaylar gursesgazetesi.com'da...

2022 Trafikte Alkol Promil Sınırı Kaçtır?

Karayolları Trafik Konunu tarafından belirlenen belirli bir seviye bulunmaktadır. Kişinin bu promil seviyesinin üstünde mi altında mı olduğunu anlamak için kişinin polis memurları tarafından alkolmetreye üflemesi sağlanır. Çıkan miktar ile birlikte promil seviyesine bakılarak kişiye ceza verilip verilmeyeceğine bakılmaktadır. Kanunca belirlenen miktardan daha fazla promilin ortaya çıkması sonucunda yine belirlenen kanunlara göre kişilere ceza yazılmaktadır.

Trafikte belirlenen alkol promil sınırı ise; 50 promil olarak belirlenmiştir. 50 ya da daha üstü promilin çıkması sonucunda kişilere ceza yazılmaktadır. 50 pronilin üstündekilere yazılan bu cezaların yanı sıra 100 promil alkol çıkan kişiler ayrıca yargılanmaktadır. Trafiğin güvendiğini tehlikeye atmaktan kişilere kamu davası açılmaktadır. Bu cezaların miktarı ise şu şekildedir;

2022 Alkollü Araç Kullanma Cezası

  • 1. Defa ceza almış kişilerin ödeyeceği miktar 2022 yılı itibariyle 1823 TL olarak belirlenmiştir. Bu cezanın yanı sıra kişilerin ehliyetlerine 6 ay süre ile el konulmaktadır. Kişilerin bu 6 ay içerisinde trafiğe çıkması yasaktır. Bununla birlikte kişilerin 20 ceza puanı düşmektedir.
  • 2. Defa ceza almış kişilerin ödeyecekleri miktar 2022 yılı itibariyle 2286 TL olarak belirlenmiştir. Bu cezanın yanı sıra kişilerin ehliyetlerine 2 yıl süre ile el konulmaktadır. Kişilerin bu 2 yıl içerisinde trafiğe çıkması yasaktır. Bununla birlikte kişilerin 20 ceza puanı düşmektedir.
  • 3. Defa ve 3'ten fazla ceza almış kişilerin ödeyecekleri miktar 2022 yılı itibariyle 3674 TL olarak belirlenmiştir. Bu cezanın yanı sıra kişilerin ehliyetlerine 5 yıl süre ile el konulmaktadır. Kişilerin bu 5 yıl içerisinde trafiğe çıkması yasaktır. Bununla birlikte kişilerin 20 ceza puanı düşmektedir. 3. kez ceza almış kişilere verilen ceza ve ehliyete el koyma haricinde psikolojik test de artık zorunlu hale gelmiştir.