Tam kanlı ay tutulması nedir? Tam kanlı ay tutulması etkileri

Tam kanlı ay tutulması nedir? Tam kanlı ay tutulması etkileri

2022 yılının ilk tam kanlı ay tutulması 16 Mayıs günü gerçekleşiyor. Tam kanlı ay tutulması nedir? Tam kanlı ay tutulması etkileri

2022 yılının ilk tam kanlı ay tutulması 16 Mayıs günü gerçekleşiyor. Gökyüzü ve astroloji meraklıların beklediği gelişmeler arasında yer alan tam kanlı ay tutulmasına dair detaylar merak ediliyor. Peki Tam kanlı ay tutulması nedir? Tam kanlı ay tutulması etkileri neler? İşte detaylar ve daha fazlası Gürses Gazetesi adresinde yer alıyor.

KANLI AY TUTULMASI NEDİR? AY TUTULMASI NASIL GERÇEKLEŞİR?

Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'a düşer. Bu 42.000.000.000 km uzanan gölge konisi Ay'ın uzaklığından yaklaşık 8800 km geniştir. Ay, saatte 3456 km hareket ettiği için ortalama Ay tutulmasının zamanı yaklaşık 5O dakika ile bir saat arasında değişir. Ay tutulması, yeryüzünün Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilir. Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için, Ay tutulmasında Ay, tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.Bunun sonucunda Ay tutulması olur.

TAM KANLI AY TUTULMASI SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

Tam kanlı ay tutulması 16 Mayıs 2022 Pazartesi günü sabaha karşı gerçekleşecek. Buna göre ise tutulmaya dair gelişmeler aşağıda yer alıyor:

  • Tam kanlı ay tutulmasının başlangıcı: 03.31
  • Tam kanlı ay parçalı tutulmanın başlangıcı: 05:28
  • Tam kanlı ay tutulmanın başlangıcı: 06:29
  • Tam tutulmanın ortası: 07:11
  • Tam tutulmanın sonu: 07:54
  • Parçalı tutulmanın bitişi: 08:55
  • Tutulmanın bitişi: 09:52

TAM KANLI AY TUTULMASI KAÇ DAKİKA SÜRECEK?

Tam kanlı ay tutulması sırasında ay, dünyadan 362.1265 km uzaklıkta olacak.

Tam kanlı ay tutulması, son 10 yıl içerisinde en uzun tutulmalardan birisi olacak. Tutulmanın tamamı yaklaşık 5 saat 20 dakika, tam tutulma ise yaklaşık 75 dakika sürecek.