Nikah İşlemi İçin Ne Gerekli? Nikah İçin Gerekli Evraklar 2022

Nikah İşlemi İçin Ne Gerekli? Nikah İçin Gerekli Evraklar 2022

Evlenme kararı alan pek çok çiftin merak ettiği bir diğer konu da evlilik başvurusu yapabilmek için gerekli olan evraklar oldu. Peki nikah işlemleri için ne gerekli?

Evlenmek için başvuru yapmak isteyen çiftlerin en çok merak ettiği konulardan biri de nikah başvurusu için gerekli evraklar oldu. Peki evlilik için geçerli olan evraklar nelerdir? Detaylar gursesgazetsi.com'da..

Nikah İçin Gerekli Belgeler

  • Başvuru yapmak isteyen çiftlerin her birinden beşer adet fotoğraf. Fotoğraflar mutlaka sivil, önden çekilmiş ve yüzü açık olmalı.
  • Başvuru yapacak olan çiftin her birinin nüfus cüzdanları ve nüfus cüzdanlarının fotokopisi. Nüfus cüzdanı fotokopisinde mutlaka kişinin medeni hali ile net bir şekilde fotoğrafı görünmeli.
  • En yakın sağlık kuruluşundan sağlık raporu alınması gerekmektedir. Sağlık raporu evlilik sağlık raporu olarak geçmektedir.
  • Evlenme beyannamesi de sunulmalıdır.

Burada önemli olan nokta sağlık raporudur. Sağlık raporu başka amaçlar için çıkarılanlar gibi değildir. Evlilik sağlık raporları için belli başlı testler yapılmaktadır. Bu testlerin sonucuna göre sağlık raporu hazırlanmaktadır. Sağlık raporları aile hekimlerinden alınabildiği gibi herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Peki sağlık raporunun alınabilmesi için hangi testlerin yapılması zorunludur?

Sağlık Raporu İçin Gerekli Olan Testler

Bu testler iki çiftin de evlenebilmesi için artık zorunlu testler olarak bilinmektedir. Bu testleri yaptırmayan vatandaşlara doktorlar sağlık raporu vermemektedir. Bu durumda da kişiler evlilik için gerekli evrakları toplayamazlar. Evlilik için alınan sağlık raporunda yapılan testler ise şu şekildedir;

  1. Kan Testi: Kan testi genel bir rutin sağlık kontrolü olarak bilinmektedir. Doktorlar alınan kan ile gerekli olan tüm sonuçlara bakmaktadır. Bu sebeple kan testi yaptırmak mutlaka gerekmektedir.
  2. Akciğer Testi: Akciğer testi de çiftlerin sağlık durumuna bakmak için zorunlu tutulan bir diğer önemli testtir. Sağlık kontrolünden geçmek için tıpkı kan testi gibi akciğer testi de yapılmaktadır.
  3. SMA Testi: SMA 2021 senesinde artık zorunlu tutulan SMA testi her çift için mutlaka yapılmalıdır. Bu test diğer testlere göre daha uzun sürede çıkmaktadır. Bu sebeple evlilik kararı veren her çift mutlaka erkenden SMA testi yaptırmalıdır.

Peki alınan sağlık raporlarının geçerlilik süresi ne kadardır?

Alınan sağlık raporunun geçerlilik süresi 6 aydır. Bu sebeple çiftler evlenecekleri güne uygun bir şekilde sağlık raporu almalıdır.