Modifiyeli araç muayeneden geçer mi 2022?

Modifiyeli araç muayeneden geçer mi 2022?

Ülkemizde pek çok araçta bulunan ve modifiye adı verilen özelleştirme işlemini yaptırmak isteyen vatandaşlar modifiyeli araçların muayeneden geçip geçemeyeceğini araştırıyor. Peki; modifiyeli araçlar muayeneden geçer mi? Satırbaşları gursesgazetesi.com'da

Ülkemizde pek çok araç sahibi, otomobillerine modifiye yaptırıyor. Modifiye adı verilen işlemlerle araçlar kullanıcılarına özel hale geliyor. Ancak modifiye yaptırmış olan ya da modifiye yaptırmayı düşünen vatandaşlar modifiyeli araçların muayeneden geçip geçmeyeceği ile ilgili araştırmalar yapıyor. Özellikle sosyal medya platformlarında sıkça paylaşılan gerçek dışı bilgiler ise vatandaşların kafasını karıştırıyor. Modifiyeli araçların muayeneden geçip geçmeyeceği ile ilgili görüşler ise ikiye ayrılıyor. Kimileri modifiye yapılmış olan araçların muayeneden kesinlikle geçmeyeceğini belirtirken kimileri ise modifiye oranına göre araçların muayeneden geçebileceğini söylüyor. Hakkında net bir bilgi bulmanın oldukça zor olduğu bu konu ile ilgili ise vatandaşlar sosyal medya platformlarında ve arama motorlarında konuya ilişkin araştırmalar yapıyor. Peki; modifiyeli araçlar muayeneden geçer mi?

Modifiyeli araçlar muayeneden geçer mi 2022?

Oldukça kapsamlı bir tanım olan modifiye tanımına göre otomobil sahipleri araçlarında iç, dış ve motor aksamı olmak üzere pek çok özelleştirme yapabiliyor. Modifiye tanımının sınırları içerisinde arabaya yapıştırılan yapıştırmadan motor performansı artırmaya kadar pek çok işlem bulunuyor. Araçlara yapılan her özelleştirme işleminin modifiye olarak görülmesi nedeniyle modifiyeli araçların muayeneden geçip geçemeyeceği de merak konusu oluyor. Araçlara yapılan ufak işlemler ya da ruhsata işletilen büyük işlemler araçların muayeneden sorunsuzca geçmesine engel olmazken ruhsata işletilmeden yapılan ya da kanuna aykırı olarak gerçekleştirilen işlemler araçların muayene kontrolünde sınıfta kalmasına neden oluyor.

Araçlara yapılacak olan modifikasyon işlemleri için devlet tarafından belirlenen projeler çizdirilir ve araca modifikasyon işleminin yapılmasının ardından gerçekleştirilen özelleştirmeler ruhsata işletilirse araçlar TÜV Türk muayene istasyonlarından sorunsuzca geçebilir. Ancak kanuna aykırı olarak görülen, projesiz ya da ruhsata işletmesi yapılmamış olan, çok kapsamlı kabul edilen ya da trafiği tehlikeye atabilecek modifiye işlemleri araçların muayeneden geçememesine sebep oluyor.

TÜV Türk muayenesinden geçemeyen araç sahipleri ne yapmalı?

TÜV Türk muayene istasyonlarında gerçekleştirilen araç muayenelerinden geçer not alamayan araç sahiplerine ikinci bir şans verilir. Araç sahiplerinin modifiye nedeniyle muayeneden geçememesi durumunda araçlardaki modifiyeli parçalar sökülür, araçlar orijinal fabrika çıkışlı hallerine geri çevrilir ve muayene işlemi tekrar gerçekleştirilir.