Kur’anı Kerim neden tek seferde indirilmedi?  Neden parça parça indirildi? Kuran'ı Kerim neden uzun sürede indi?

Kur’anı Kerim neden tek seferde indirilmedi? Neden parça parça indirildi? Kuran'ı Kerim neden uzun sürede indi?

İslam aleminin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim tek seferde değil peygamber efendimizin 23 yıllık peygamberlik hayatında bazen ayet olarak bazen sure olarak inmiştir. Allahu Teala bu duruma ilişkin ise kullarını bilgilendirmiştir.

Kur’an-ı Kerim’in parça parça indirilmesine ilişkin Allahu Teala şöyle söylemiştir; “İnkârcılar, “Kur’an ona bütünüyle bir defada indirilseydi ya!» diyorlar. Oysa biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık ve onu uygun aralıklarla parça parça gönderdik.”

Kur’an-ı Kerim’in ilk indirildiği dönemde Müslüman olan insanlar vardı. İslam dinini onların kalbine daha iyi ve daha sağlam yerleştirebilmek için bir süre lazımdı. Allah’ın emirlerinin ve kullarından istediklerinin daha iyi anlaşılması için kalplerine daha iyi yerleşebilmesi için bunların yanı sıra hükümlere alışmaları için Kur’an zaman içerisinde indirilmiştir.

Bunların yanı sıra peygamberimize ve Kur’an’a düşmanlık besleyenlere zaman tanımak için ve doğru yolu bulmalarını sağlamak için de Kur’an zaman içinde tamamlanmıştır.