Kimliğimi kaybettim ne yapmam gerekir?

Kimliğimi kaybettim ne yapmam gerekir?

Kimliğini kaybeden vatandaşlar genel olarak ne yapması gerektiğini bilmemektedir. Peki kimliğini kaybeden vatandaşların ne yapması gerekir?

Pek çok vatandaşın en çok merak ettiği konulardan biri de "Kimliğimi kaybettim ne yapmam gerekiyor?" oldu. Herhangi bir nedenden dolayı kimliğini kaybeden vatandaşlar genel olarak ne yapacaklarını bilemiyor. Bu nedenle internette de en çok arananlar arasına kimlik kaybetme girdi. Peki kimliğini kaybeden vatandaşların ne yapması gerekir? Kimlik kaybetmenin cezası var mı? Yeni kimlik çıkartma ücreti ne kadar? Detaylar gursesgazetesi.com'da.

Kimliğimi Kaybettim Ne Yapmam Gerekiyor?

Öncelikle kimliğini kaybeden vatandaşların telaşa kapılmaması gerekmektedir. Çünkü kimliğini kaybeden vatandaşlar belirli bir ücret karşılığında yenisini çıkartabilmektedir. Eskiden kimlik kaybeden kişilerin gazete ve Emniyet Müdürlüğü'ne ilan vermesi gerekiyordu. Fakat artık kaybolan kimliğin yenisini çıkartmak oldukça kolay. Cezası ödenen her kimliğin yenisini çıkartmak mümkün.

Kimliğin kaybolmasının cezasının yanı sıra kimlik bulundurmamanın cezası vardır. Bu nedenle her vatandaşın yanında her daim kimlik bulunması gerekmektedir. Herhangi bir polis, jandarma ve bekçi kontrolünde kimliğinin bulunmamasının cezaları bulunmaktadır. Bu nedenle kimliği kaybolan vatandaşların yeni kimlik çıkartması gerekmektedir. Yeni kimlik çıkartmak isteyen kişilerin ise izleyebileceği birkaç yol bulunmaktadır.

Kimliği kaybolan kişiler Alo 199 çağrı merkezini arayarak bildirim yapabilmektedir. Bunun yanı sıra işleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak isteyen kişiler de nüfus müdürlüğüne gidebilmektedir. Bu sayede yetkili kişilerce yeni kimlik için başvuru yapabilmektedir. Nüfus Müdürlüğü'ne giden kişilere verilen form doldurularak, kolay bir şekilde başvuru sağlanabilir ve yenisi çıkartılabilmektedir. Peki kimlik kaybetmenin cezası ne kadardır?

2022 Kimlik Kaybetme Cezası Ne Kadardır?

Kaybolan kimliğin yenisini çıkartmanın belli bir cezası bulunmaktadır. Bu cezayı ödemek için belirli yollar bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir; Vergi Dairesi Müdürlükleri, Gelir İdaresi Başkanlığı ve PTT üzerinden yapılabilmektedir. Ödenmesi gereken tutarı ise Hazine ve Maliye Bakanlığı belirlemektedir. Kaybolan kimliğin yenisini çıkartmak isteyen kişilerin ise ödemesi gereken tutar 60 TL olarak belirlenmiştir. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli ise 30 TL'dir. Vatandaşların bu bedelleri bilerek başvuru yapmaları önemlidir.

Diğer sebeplerden dolayı kimlik çıkartma bedelleri ise şu şekilde belirlenmiştir;

  • Değiştirme nedeniyle çıkartılan kimlik kartı - 30 TL
  • Doğum nedeniyle çıkartılan kimlik kartı bedeli - 30 TL olarak belirlenmiştir.