Kediye Çip Taktırmak Zararlı Mı? Hayvanlara Çip Nasıl Takılır?

Kediye Çip Taktırmak Zararlı Mı? Hayvanlara Çip Nasıl Takılır?

Kedilere takılması zorunlu tutulan bu çiplerin herhangi bir zararı olup olmadığı konusunda endişeye kapılan kedi sahipleri, internette konu ile ilgili pek çok araştırma yaptı. Peki kedilere çip taktırmak zararlı mı?

Kedilere çip taktırmak zorunlu hale geldiği andan itibaren pek çok kedi sahibi bu konu hakkında endişeye kapıldı. Daha önce uygulanmamış ve şu an zorunlu tutulan bu çiplerin herhangi bir yan etkisinin görülüp görülmeyeceği merak edilenler arasındaydı. Bu çiplerin zorunlu tutulması ve çip taktırmayan kedi sahiplerine ceza verilecek olması, konu ile ilgili daha fazla araştırma yapılmasına neden oldu. Merak edilenlerin başında da kedilere takılacak olan bu çiplerin herhangi bir zararı olup olmadığı vardı. Peki kedilere çip taktırmak zararlı mı?

Kedilere Çip Taktırmak Zararlı Mı?

Konu ile ilgili merak edilenler sonra Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, çipler hakkında açıklamalarda bulundu. Hayvanlara takılması zorunlu hale gelen bu mikroçiplerin bir pirinç tanesi kadar olduğu ve hiçbir şekilde hayvanlara zarar vermediği açıklandı. Bu mikroçiplerin takılması ile birlikte hayvanlara bir bakıma elektronik kimlik verildiği, herhangi bir kaybolma durumunda kayıtlar sayesinde hayvanlara kolay ulaşılabileceği dile getirildi. Talat Gözet konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı;

"Kimliklendirmeyle evcil hayvanlara doğumundan itibaren yapılan aşılarının, hastalıklarının kayıt altına alınması amaçlanıyor. Hayvan sahibi yazın tatile giderken hayvanını bir pansiyona bırakıyor veya yanında götürüyor. Gittiğiniz şehirde hayvan hastalandığında bir başka veteriner hekime götürdüğünüz zaman o çip sayesinde hayvanın geçmişiyle ilgili ne yapılmışsa görülebilecek. Avrupa Birliği mevzuatına göre de bunun olması gerekiyordu."

Kimliklerin nasıl verilmesi gerektiği konusunda da meraklanan hayvan sahiplerine gün ve tarih ile ilgili de bilgiler verdi. Açıklamasında "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliği"ne göre, tüm köpek sahipleri 1 Ocak 2021, tüm kedi ve gelincik sahipleri ise 1 Ocak 2022'den itibaren en geç bir yıl içinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının il veya ilçe müdürlüklerine başvurarak her yaştaki kedi, köpek ve gelinciklerinin kimliklendirme ve kayıt işlemlerini yaptıracak." şeklinde bilgilendirme yaptı.

Hayvanlara Çip Nasıl Takılır?

Çipler pirinç tanesi boyutunda olup, steril enjektör ile deri altına yerleştirilmektedir. Herhangi bir anestezi gerektirmeyen bu yöntem ile veterinerler kısa süre içerisinde zarar vermeden kedilere çip takabilmektedir.