Evinde klima olmayanlar bunları deneyebilir! Klimanın icatından önce serinlemek için kullanılan o yöntemler!

Evinde klima olmayanlar bunları deneyebilir! Klimanın icatından önce serinlemek için kullanılan o yöntemler!

Hava sıcaklıklarının artmasıyla evlerde kliması olmayanlara çözüm önerileri gelmeye başladı. Yüzlerce yıl önce insanların bu sorunu ortadan kaldırmak için yaptıkları ve tüm detaylar...

Sıcak yaz günleriyle beraber serinlemek isteyenler klimanın karşısına geçerken evinde klima olmayanlar ise kara kara düşünüyor. Hayatımızın ayrılmaz parçası olan klimalar için farklı serinleme yöntemleri gündeme geldi. Tarihte geriye doğru yolculuk yaparken, eski dönemlerdeki insanların sıcakla baş ettikleri yöntemler tekrar günümüzde ortaya çıktı.

SANDALYE

1780’lerde Philadelphia merkezli müzik aleti yapımcısı John Cram, ilginç bir serinletme cihazı icat etti. Sıcak havalarda anayasa çalışmaları yapılırken bu ürüne 32 şilin 6 peni ödenerek Mount Vernon malikanesine gönderildi. İlginç olan makinanın çalışması için fana ayaklarla güç verilerek fanın dönmesine yardımcı oluyor.

Bir diğer eski zaman serinleme yöntemi olarak ise uyku verandaları kullanılıyor. ABD başkanı William Howard Taft, 1910 senesinde Beyaz Saray'ın çatısında uyku verandası icat ederek serinlemek için harekete geçti. Sıcak havalarda uyumak zor olurken serin yerlerde uyumak için büyük fayda etti.

eski tip serinleme

DOGTROT EVLERİ

19. yy üzerinde popüler olan dogtrot kerpiç kulübeler, kavurucu sıcaklarla iç alanında serin olmasıyla tercih edilir. Özellikle mutfak ve yatak odası gibi evin en sıcak yerlerinde serinlemek mümkün.