Ehliyet için gerekli evraklar 2022

Ehliyet için gerekli evraklar 2022

Ehliyet alabilmek için kişilerin ehliyet alabilecekleri bir kursa başvurmaları gerekmektedir. Bu kurslara kayıt için ise bazı önemli belgeler almaları gerekmektedir. Peki ehliyet için gerekli evraklar nelerdir? Detaylar gursesgazetesi.com'da.

Kişilerin ehliyet alabilmesi için kursa kayıt olması gerekmektedir. Bu kurslara kayıt olan bireyler kursların aracılığı ile MEB tarafından düzenlenen sınavlara girmektedir. Fakat kurslara kayıt olmak için öncelikle kişilerin bu kurslara bazı belgeleri iletmesi gerekmektedir. Bu belgeler sayesinde kurslar kişilerin dosyasını açabilmektedir. Peki ehliyet kursuna yazılabilmek için gerekli olan evraklar nelerdir?

Ehliyet Kursu İçin Gereken Evraklar

Ehliyet alabilmek için kayıt olunan kurslara belli başlı evraklar götürülmektedir. Bu evraklar ise şu şekildedir;

  1. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  2. 2 adet biometrik fotoğraf
  3. Kişinin güncel öğrenim durumu
  4. Sağlık raporu
  5. Adli sicil kaydı
  6. Kan grubu kartı

Bu evraklara ulaşmak oldukça kolaydır. Öğrenim durumu ve adli sicil kaydı e devlet üzerinden oldukça kolay bir şekilde çıkarılabilmektedir. Kan grubu kartı ve sağlık raporu ise aile hekiminden alınabilmektedir.

Ehliyet Alma Süreci Nasıldır?

Ehliyet alabilmek için MEB tarafından düzenlenen yazılı ve direksiyon olmak üzere iki adet sınava girilmesi gerekmektedir. Bu sınavlara girmeden önce ehliyet alabilmek için mutlaka kurslara kayıt olmak gereklidir. Bu kurslara kayıt olduktan sonra yazılı sınav için eğitim verilmektedir. Bu eğitim sırasından araç ve trafik için bilinmesi gereken her detay öğretilir. Eğitim tamamlandıktan sonra ise MEB tarafından düzenlenen sınava girilmektedir.

Bu sınavın sonuçları sınava girildiği gün açıklanmaktadır. Sınavdan yeterli puanı alan kişiler için direksiyon sınavı için hazırlık aşamasıdır. Kurslar tarafından belirlenen öğretmenler ile birlikte adaylara aracın sürülme konusunda eğitim verilmektedir. Bu eğitimin süresinin tamamlanması ile birlikte adaylar yine MEB tarafından belirlenen gün ve saatte, müfettişler aracılığıyla direksiyon sınavı yapılmaktadır. Direksiyon sınavını adayların tam ve doğru bir şekilde tamamlamasının ardından ehliyet alabilmektedir.

Ehliyeti almak için kişilerin belli bir harç ücreti yatırması gerekmektedir. Belirlenen bankaların ATM'lerinden ehliyet alacak olan kişiler ücretlerini yatırdıktan sonra Kaymakamlığa giderek ehliyetlerini alabilmektedir. Kaymakamlıkta kişilerin doldurması gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evrakları doldurduktan sonra kişilerin parmak izleri alınmaktadır. Tüm parmak izleri alındıktan sonra kişilerin son olarak imzası da alınarak süreç tamamlanabilmektedir. Kişilerin ehliyeti ise bir hafta ile on gün içerisinde kendi verdikleri adreste, yalnızca kendilerine teslim edilebilmektedir.