81 ilde yeni sistem başladı! Ev, arsa, tarla tapusu olanlar e-Devlet detayına dikkat

81 ilde yeni sistem başladı! Ev, arsa, tarla tapusu olanlar e-Devlet detayına dikkat

Tapu ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Taşınmaz satış sözleşmelerinin tapu müdürlüklerinin yanı sıra noterliklerde de yapılmasına yönelik uygulama ülke genelinde başladı. Peki sistem nasıl işliyor. Bilmeyen vatandaşlar ne yapmalı? İşte detaylar...

Tapu işlemleriyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Taşınmaz satış sözleşmelerinin artık tapu müdürlüklerinin yanı sıra noterliklerde de yapılabileceği bir uygulama, ülke genelinde başlatıldı. Bu yeni sistem, vatandaşlara kolaylık sağlamayı hedefliyor. Ancak, bu konuda bilgi sahibi olmayan vatandaşların ne yapması gerektiği konusu da merak ediliyor. İşte bu yeni uygulamanın detayları...

tapuda e devlet

TAPUDA İŞLEM DEVRİ SONA ERİYOR... İŞTE YENİ UYGULAMA

Taşınmaz satış işlemleri artık sadece tapu müdürlüklerinde değil, noterliklerde de gerçekleştirilebilecek. Bu uygulama, tapu işlemlerini daha hızlı ve kolay hale getirmeyi amaçlıyor. Satış sözleşmesinin noterlikte imzalanmasıyla birlikte tapu müdürlüğüne gitme zorunluluğu ortadan kalkacak. Böylelikle, vatandaşlar zaman ve iş gücü açısından tasarruf sağlayabilecek. İşte ayrıntılar...

tapuda işlem

Yeni uygulama, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek. Vatandaşlar, e-Devlet üzerinden satış sözleşmesi oluşturabilecek ve noterlikte bu sözleşmeyi imzalayabilecek. Daha sonra, noterlik tarafından onaylanan satış sözleşmesi, otomatik olarak tapu müdürlüğüne iletilerek işlemler tamamlanacak.

Bilgi eksikliği yaşayan vatandaşlar için ise detaylı bilgilendirme süreci başlatıldı. Tapu müdürlükleri ve noterlikler, yeni uygulama hakkında vatandaşları bilgilendirmek ve sorularını yanıtlamak için özel bir destek ekibi oluşturdu. Vatandaşlar, bu destek ekibiyle iletişime geçerek işlemler ve süreç hakkında bilgi alabilirler.

Bu yeni uygulama ile birlikte taşınmaz satış işlemleri daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Vatandaşlar, tapu müdürlüklerine gitmek için harcayacakları zamanı ve emeği noterlikte yapılan sözleşmeyle azaltabilecekler. e-Devlet üzerinden yapılan işlemler, güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirileceği için de vatandaşların rahatlıkla kullanabileceği bir yöntem olacak.

Tapu işlemlerinin noterliklerde de gerçekleştirilebileceği bu yeni uygulama, vatandaşların işlerini kolaylaştırırken, tapu ve noterlikler arasındaki işbirliğini de artırmayı hedefliyor. Bu sayede, tapu işlemlerindeki bürokrasi azalacak ve vatandaşlar daha hızlı bir şekilde işlemlerini tamamlayabilecek. Yeni uygulama, tapu işlemleriyle ilgili dikkat çekici bir e-Devlet detayını da beraberinde getiriyor.

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği tarafından hayata geçirilen yeni bir uygulama ile tapu işlemleri noterliklerde de gerçekleştirilebilecek. Bu uygulama dün itibarıyla ülke genelinde başladı. Taşınmaz satışlarının noterliklerde yapılabilmesi, işlemleri hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı hedefliyor. Ancak, bu yeni sistem hakkında bilgi sahibi olmayan vatandaşların ne yapması gerektiği merak ediliyor. İşte bu yeni uygulamanın detayları.

 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı tarafından yapılan açıklamaya göre, tapu işlemleri artık noterliklerde de gerçekleştirilebilecek. Bu durum, taşınmaz satışlarının hem tapu müdürlüklerinde hem de noterliklerde yapılabilmesini sağlayacak. Ayrıca, noterliklerdeki işlemler hafta sonları da yapılabilecek. Bu uygulama sayesinde yoğun işlem yapılan tapu dairelerindeki yığılmaların önüne geçilebilecek.

Yeni uygulama e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek. Vatandaşlar, Türkiye Noterler Birliği'nin e-hizmet sayfası üzerinden başvurularını yapabilecekler. Ancak, bu işlem için e-Devlet sistemine kayıtlı bir mail adresine sahip olunması gerekiyor. Mail adresi olmayan kişilerin sisteme giriş yapması mümkün olmayacak.

Sisteme giriş yapıldığında, kişinin kendisine ait taşınmazlar, yetkilisi olduğu tüzel kişilere ait taşınmazlar, vakfa ait taşınmazlar ve kendisine yetki verilen taşınmazlar gibi seçenekler yer alacak. Ardından, ilgili taşınmaz için işlem yapılacak ve ilgili bilgiler sisteme yüklenecek. Satıcının ve alıcının kimlik bilgileri, taşınmaza ilişkin resmi belgeler gibi detaylar da sisteme aktarılacak.

Ancak, sistemde bazı aksaklıklar yaşandığı belirtiliyor. Şu an için sadece üzerinde şerh veya betimleme olmayan taşınmazlar için satış yapılabiliyor. Yönetim planı tarihi ve kat mülkiyetine geçiş gibi detaylar henüz noterler tarafından kabul edilmemektedir. Bu nedenle, uygulamanın etkinliği daha da artırılmak için düzenlemeler yapılması gerekmektedir.

Başvuruların yapılmasının ardından sistem, taşınmazın satışına engel olmadığı durumlarda noterlikte bir randevu günü ve saati verecek. Vatandaşlar, bu randevu gününde ve saatinde noterlikte hazır bulunmaları gerekmektedir.

Bu yeni uygulama ile tapu işlemlerinin daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Vatandaşlar, tapu müdürlüklerine gitmek için harcadıkları zaman ve emeği azaltarak işlemlerini noterliklerde yapabilecekler. Ancak, sistemin henüz bazı sınırlamalara sahip olduğu unutulmamalıdır. Uygulamanın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıyla birlikte tapu işlemleri daha da kolaylaşabilir.