UEFA'dan Yeni Değişiklik! Şampiyonlar Ligi Değişiyor!

UEFA'dan Yeni Değişiklik! Şampiyonlar Ligi Değişiyor!

UEFA, Şampiyonlar Ligi'nin takım sayısını 2024 itibariyle 32'den 36'ya çıkaracağını duyurdu. Detaylar gursesgazetesi.com'da...

UEFA'dan yapılan açıklamaya göre Şampiyonlar Ligi 2024 itibariyle 'İsviçre Sistemi' ile oynayacak. Yeni formata göre takım sayısı 32'den 36'ya yükselecek. Bir önceki sezonda takımları Avrupa'da en yüksek puanı toplayan iki ülkeden birer takım daha gidecek. Ülke puanında 5.sırada olan ülkenin ligin 3.sırada bitiren bir takım play-off oynamak yerine doğrudan alınacak. Bir takım da 'Şampiyonlar Yolu' aracılığıyla turnuvaya katılacak.

Her takım en az 8 maç yapacak, ligi ilk 8'de bitiren takımlar doğrudan son 16 turuna yükselecek. Mücadele ettikleri Lig'de sıralama da 9 ve 24.sıralardaki takımlar turnuva da son 16 için iki aşamalı play-off oynamaya hak kazanıp mücadele edecekler. UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde benzer bir format uygulayacak. Her iki turnuvaya da grup aşamasından 36 takım katılacak.

Şampiyonlar Ligi'nde şuan da mevcut düzende 8 grup toplam 32 takım mücadele etmekteydi. Gruplarının ilk 2 sırada bitiren takımlar direk son 16 turuna katılmaya hak kazanırken, 3.sırada bitiren takım Avrupa Ligi son 32 turuna katılmaya hak kazanmaktaydı. Grupta 4.sırada bulunan kulüp UEFA'dan elde ettiği gelir ile organizasyona devam edememekteydi.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yeni getireceği değişiklik ile beraber 4 takımın daha eklenmesiyle mücadele edecek takım sayısı 32'den 36'ya çıkardı. Böylelikle grup içine takımlar arası bir üst tura çıkma mücadelesi sona erecek. Turnuva'ya katılmaya hak kazanan ekipler bir grup içinde mücadele ederek 6 karşılaşma yerine 8 karşılaşma oynayacak. Toplam da 4 iç saha ve 4 deplasman maçları oynanacaktır. Grupta maçların tamamlanmasıyla sıralama sonucu üst tura yükselecek takımla şöyle olacak, ilk 8'e girecek takımlar direk eleme turuna çıkabilecekken, 9 ve 24.sıralarda grup maçlarının tamamlayan takımla iki maçlı eleme sistemine girecekler.

Yeni değişiklikler Süper Lig'de şampiyon olan takımı etkilemeyecek. Türkiye, UEFA Lig sıralamasında 20.sırada yer almasından dolayı öncelik üst sıralardaki ülkelerin takımlarına verilecek. Süper Lig'de şampiyon olan takım Şampiyonlar Ligi'ne eleme turları oynayarak girme hakkı kazanacak. Direkt katılım sağlayamayacak.