Şampiyonlar Ligi Yeni Format Nasıl Olacak? İsviçre Sistemi Futbol Ligi Nedir?

Şampiyonlar Ligi Yeni Format Nasıl Olacak? İsviçre Sistemi Futbol Ligi Nedir?

UEFA Şampiyonlar Ligi'ne yeni format geliyor. Son yıllarda sürekli gündeme gelen format değişikliği onaylandı. Peki; Şampiyonlar Ligi yeni format nedir? İsviçre usulü lig nasıl olur?

Kulüp bazında en büyük futbol kulübünü belirleyen UEFA Şampiyonlar Ligi için son yıllarda sürekli olarak konuşulan format değişikliği ile ilgili karara varıldı. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yeni uygulanacak olan format İsviçre sistemli futbol ligi olarak belirlendi. Gelen bilgiler sonrası futbol severler UEFA Şampiyonlar Ligi'nde uygulanacak olan yeni formatı araştırmaya başladı. Peki; Şampiyonlar Ligi yeni formatı nedir? İsviçre sistemi futbol ligi nasıl oynanır? UEFA Şampiyonlar Ligi yeni format hangi tarihten itibaren başlayacak? Satır başları gursegazetesi.com'da...

UEFA Şampiyonlar Ligi Yeni Formatı İsviçre Sistemi Nedir?

UEFA tarafından yapılan açıklamada bu yıl oynanmakta olan ve final maçları sonrası şampiyonların belirleneceği Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi turnuvalarının tamamlanmasından sonra yeni sisteme geçileceği belirtildi. Yeni sistemin nasıl olacağı ise merak konusu oldu. Yeni formatın İsviçre formatı olarak açıklanmasının ardından vatandaşlar gerek sosyal medyada gerekse arama motorlarında İsviçre usulü futbol liginin ne olduğunu araştırdı. Peki; İsviçre sistemi futbol ligi nedir?

Önümüzdeki turnuva sezonlarından itibaren grup sistemi devre dışı bırakılacak ve lig sistemine geçilecek. Halihazırda 4'er takım ile gruplar halinde oynanan turnuva için yeni sistem olan İsviçre sistemi futbol ligi uygulanacak. İsviçre sistemine geçilen UEFA liglerinde artık lig sistemi devreye girecek ve sezon sonunda takımların puanına bakılacak.

Takımlar Kaç Maç Yapacak?

UEFA Şampiyonlar Ligi için yeni belirlenen İsviçre sistemi futbol liginde kaç takım olacağı ve takımların kaç maça çıkacağı merak konusu oldu. Peki; takımlar UEFA turnuvalarında toplamda kaç maç yapacak?

Yeni belirlenmiş olan UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nde takımlar 4 iç saha, 4 dış saha maçı olmak üzere 8 takımla 8 maç yapacak. UEFA tarafından yapılan açıklama ile ligde deplasman maçı olmayacak. Hangi takımın hangi maçlarda ev sahibi olarak sahaya çıkacağı ise kura sistemi ile belirlenecek.

Ancak; UEFA Konferans Ligi için sistem daha farklı işleyecek. UEFA Konferans Ligi olan ve UEFA'nın kulüp bazı ligleri arasındaki en küçük ödüle sahip olan liginde takımlar 8 maç yerine 3 iç saha, 3 dış saha maçı olmak üzere toplamda 6 maç yapacak.

Şampiyonlar Ligi'ne 4 Takım Daha Gelecek

Yeni açıklanan sistem ile birlikte Şampiyonlar Ligi'ne 4 takımın daha ekleneceği duyuruldu. Bu takımların seçimi yapılırken dikkat edilecek olan hususlar ise şu şekilde; ilk olarak UEFA ülkeler sıralamasında 5'inci sırada yer alan ülkenin liginde o sezonu 3'ncü olarak tamamlayan takım doğrudan gruplara dahil olacak. Play- Off sisteminden gelecek olan 4 takım sayısı ise 5'e yükseltilecek. Geri kalan 2 takım ise önceki sezonda UEFA 'nın düzenlemiş olduğu organizasyonlarında en çok puan almış olan iki ülkenin takımları arasından birer takım turnuvaya dahil edilecek.