Vücudunuzda bu 12 belirti varsa doktora koşun! O vitaminin eksikliği günlerinizi mahvedebilir

Vücudunuzda bu 12 belirti varsa doktora koşun! O vitaminin eksikliği günlerinizi mahvedebilir

Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız hiç vakit kaybetmeden doktora koşun! Tüm detaylar haberimizde.

Zaman zaman yaşanan semptomlar hayati önem taşıyabilir! Bu belirtiler sizde de varsa acilen bir uzmana danışmanız gerekebilir! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

BU BELİRTİLER VARSA DOKTORA KOŞUN

Uzmanların yaptığı depresyon ve D vitamini ile ilgili araştırmalar depresyon yaşayan insanların D vitamini düzeylerinin etkilendiğini gördü. Mutluluk hormonu olan serotonin hormonu güneş ışığına maruz kalınması durumunda daha çok yükselmektedir. D vitamini eksikliği olan insanlar ruhsal durumlarında sık sık değişiklik ağrı hassasiyetinde artış, kronik diş eti hastalıkları, kas ve kemik zayıflıkları, yorgunluk ve uyku hali, dayanıklılığın azalması, üzgün hissetmek, bağırsak sorunları, yüksek tansiyon, baş terlemesi, fazla kilo ve alerji gibi belirtiler gösterir. Sürekli yorgunluk, depresyon, kas krampları, halsizlik, eklem ağrıları, baş ağrıları, konsantrasyon eksiklikleri, sindirim sorunları da erken dönem D vitamini eksikliği belirtileridir. D vitamini eksikliği ilerleye dönemlerde kemik erimesine de sebep olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü yetişkin insanların günlük olarak 400-800 IU alması gerektiğini söylüyor. Eğer yetersizlik yaşanırsa doktor kontrolünde doz artırımı olabiliyor. D vitamininin senelik olarak 30 ng/mL'den yüksek olması gerekiyor. 

d vitamini eksikliği belirtileri

D vitamini birçok etkene bağlı olarak eksik olabiliyor. En önemlisi yaşanan bölgenin deniz seviyesinden yüksek olması, iklim şartları, beslenme ve yaşam tarzıdır. D vitamini eksikliği özellikle Kuzey Asya ve Ortadoğu bölgelerinde rastlanan bir problemdir. Evden dışarı çok az çıkan insanlar, güneş ışığı almayı engelleyen kıyafetler giyen insanlar D vitamini eksikliği yaşayabilir. Ten rengi koyulaşmaya başladıkça deride yer alan melanin isimli pigment miktarı artar ve vitamin üretme kapasitesi azalır. Bu sebeple ten rengi koyu olan insanlarda D vitamini eksikliği daha fazladır. Yaş ilerlemeye başladıkça cilt inceldiği için de D vitamini üretimi azalmaya başlar. D vitamini yaşlılarda gençlere göre yüzde 75 daha az üretilir. Gebe insanların takviye almaması durumunda da D vitamini azalır. D vitamini ile obezitenin de önemli ölçüde bağlantısı vardır. Zayıflama hormonu kullanan insanlar da D vitamini eksikliği yaşayabilir. D vitamininin en önemli kaynağı güneş ışığı olarak bilinir. Güneşin en dik olduğu saatlerde yani 10:00-15:00 arasında fayda görülebilir. Haftada en az 3 kere 5-15 dakika arasında, kol ve bacakların yüzün veya ellerin hatta göbek kısmının güneş ışığı alması önemlidir. Güneş kremi cildin ultaviyole ışınlarından korunmasını sağlar ancak D vitamini de böyle engellenir. Bu sebeple 15 dakika güneşlendikten sonra güneş koruyucu sürmek önerilir. D vitaminini karşılamak için deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, mantar, dana karaciğeri, yumurta sarısı, kuruyemiş, sebze, meyve, tatlı patates tüketebilirsiniz.