Uzmanlar Uyardı: Maymun Çiçeği Enfeksiyonu 42 Yaş Altındakilere Risk Oluşturuyor

Uzmanlar Uyardı: Maymun Çiçeği Enfeksiyonu 42 Yaş Altındakilere Risk Oluşturuyor

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de ilk vaka olarak görülen maymun çiçeği enfeksiyonu herkesi tedirgin etmiş durumda. Uzmanların açıklamalarına göre, 42 yaşın altındaki kişiler enfeksiyona karşı açık durumda.

Uzmanların açıklamalarına göre maymun çiçeği enfeksiyonu Kongo ve Birleşik Krallık olarak iki ayrı tür olduğu belirtiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nafiz Koçak, Kongo türündeki ölüm oranını yüzde 10 olarak belirtti. Uzman Doktor dünya çapında 52 yaşın altındaki popülasyonun, çiçek hastalığı aşılamanın yapılmaması nedeniyle enfeksiyona açık durumda olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde ülkemizde ilk vaka olarak tespit edilen maymun çiçeği vakası sonrasında vatandaşlar endişelenmeye başlamıştı. Önceki covid-19 virüsünden ayrı olarak ciltteki değişim nedeniyle vatandaşlar hastalığa yakalanmaktan fazlasıyla korkmaya başladı. Maymun çiçeği hakkında bir diğer önemli açıklamalarda bulunan kişi ise Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz oldu. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz süreci yakından takip ettiğini belirterek "Ayrıca bundan sonra yapılacak aşıların içeriğinin belirlenmesi için Dünya Sağlık Örgütü'nün aynen grip aşılarında olduğu gibi bir organizasyonu söz konusu. Yani nasıl grip aşıları her yıl yenileniyor, böyle bir yenilenmeye ihtiyaç var mı, bunu göreceğiz sonbahara doğru. Çünkü şu an dünyada BA.2 varyantı da artık azalıyor. Diğer varyantlar, BA. 4, 5, Amerika'da çıkan BA.12 varyantları, bulaşık özellikleri daha yüksek olduğu için, baskın hale geçti. Onlar da kaçıyorlar aşı bağışıklığından. Dolayısıyla aşı takviminde bir değişiklik gerekecek mi bunun cevabını arıyoruz" ifadelerini kullandı.

uzmanlar-uyardi-maymun-cicegi-enfeksiyonu-42-yas-altindakilere-risk-olusturuyor2.jpg

Maymun çiçeği enfeksiyonu hakkında önemli bilgiler veren Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, ilk olarak 7 Mayıs’ta İngiltere’de görünen virüsün 20 gün sonrasında tam 21 ülkede daha yeni vakalar tespit edilmeye başlandı. Covid-19 gibi büyük bir pandemi sürecinin beklenmediğini belirten Serap Şimşek Yavuz, en büyük sıkıntının virüsün hayvan konaklardan geçmesi nedeniyle kontrolünün zor olabileceğini söyledi.

Maymun çiçeği virüsü hakkında bilgiler veren diğer bir uzman doktor ise Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nafiz Koçak oldu. Son salgında henüz bir ölüm olmadığını belirten Koçak, “Maymun çiçeği hastalığı insanlar da dahil olmak üzere, bazı hayvanlarda görülen; maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İki türü bulunan virüsün Kongo türünün yüzde 10 ölümcül olabilirken Birleşik Krallık salgınında doğrulanan Batı Afrika türünün ölüm oranı yaklaşık yüzde1'dir. Son salgında henüz ölüm bildirilmemiştir” ifadelerini kullandı. Yaş olarak küçük kişilerde ölüm oranının daha fazla yükselebileceği uzmanlar tarafından bildiriliyor. Doç. Dr. Nafiz Koçak’ın yaptığı açıklamalara göre ilk beş günlük dönemde yoğun baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları ve ateş gibi belirtiler görülebilir. Uzmana göre enfekte olan hayvan ve insanlara temastan sonra iyi el hijyeni uygulanması gerekmekte.