Sağlık Borçlarına Af Geliyor mu? Kimler Aftan Yararlanabilecek?

Sağlık Borçlarına Af Geliyor mu? Kimler Aftan Yararlanabilecek?

TBMM'ye gönderilen torba kanun teklifi ile birlikte vatandaşların sağlık borçlarının bir kısmı silinecek. Sağlık borçlarına af ne zaman geliyor? Detaylar gursesgazetesi.com'da..

Yapılan yeni çalışmaya göre vatandaşların sağlık borçlarının bir kısmının silinmesi bekleniyor. Meclise sunulan teklif kapsamında borcun bir kısmı silinirken bir kısmı da ödeme kolaylığı sağlanarak ödenebilecek. Sağlık alanında yapılan yeni kanun kapsamında hangi kişilerin borç affından yararlanabileceği merak edilmeye başlandı.

Meclise gönderilen sağlık torba kanunu ile birlikte birçok vatandaş rahat bir nefes alabilecek. Hastaneye veya diğer sağlık kuruluşlarına borcu bulunan vatandaşlar kolay ödeme seçenekleriyle birlikte borçlarını hızlı şekilde kapatabilecek. Sağlık sigortası bulunmayan kişiler, meclise sunulan yasanın kabul edilerek kanunlaşması halinde borcunun yarısını peşin veya taksitle ödediği taktirde kalan borcu da silinecek. Hastaneye olan borç tutarı 5000 TL’nin altında ise borcun tamamı silinecek.

Hangi Kişiler Sağlık Borcu Affından Yararlanabilecek?

Devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanamayan ve prim borcu olan kişiler sağlık borcu affından yararlanabilecek. Meclis’e sunulan sağlık torba kanun teklifi sayesinde vatandaşların sağlık borcunun tamamı veya yarısı devlet tarafından karşılanacak.

Zorunlu sağlık sistemi olarak bilinen zorunlu GSS ile birlikte nüfusun tamamının bu kapsamda sağlık hizmeti almakta. Çalışan kişiler ve emekliler SGK’ya bağlı oldukları süreçte bakmaya yükümlü oldukları kişilerle birlikte GSS kapsamında devletin sunmuş olduğu sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. Fakat bunun dışında çalışmayan ve herhangi bir sosyal güvenlik kapsamına girmeyen kişiler, primlerini kendileri ödeyerek, ailesi ve kendisi için sağlık hizmetinden yararlanabiliyor. Primlerini ödeyemeyen kişiler ise gelir testine sokularak, sonuca bağlı olarak primleri devlet tarafından karşılanmakta. Bu bağlamda geliri brüt asgari tutarın üçte birinin üzerinde olan kişiler aylık 150 TL ile primlerini ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanabiliyor.

Kabul edilmesi beklenen kanun ile birlikte 5000 TL’nin altında olan borçlar anında silinecek. Sağlık borcunun yarısı 5000 TL’nin altında olması halinde ise 5000 TL’nin tamamı silinerek diğer kısmı kişilerden tahsil edilecek. Borcunu peşin bir şekilde ödeyen kişiler için açılan davalar düşecek. Borcunu taksitle ödeme yapmayı tercih edenlerin taksit ödemeleri bitinceye dek davalar durdurulacak. Sağlık sigortasından yararlanmayan kişiler sağlık affından faydalanabilecek.