Sağlık Bakanlığı Ameliyat Öncesinde Yapılan PCR Testi Zorunluluğunu Kaldırdı

Sağlık Bakanlığı Ameliyat Öncesinde Yapılan PCR Testi Zorunluluğunu Kaldırdı

Koronavirüs salgınına ilişkin bir uygulama daha kaldırıldı. Vatandaşlara ameliyat öncesinde tarama amaçlı yapılan PCR testi zorunluluğu kaldırıldı.

Koronavirüs salgınına ilişkin bir uygulama daha kaldırıldı. Vatandaşlara ameliyat öncesinde tarama amaçlı yapılan PCR testi zorunluluğu kaldırıldı. Detaylar ve daha fazlası gursesgazetesi.com'da

Yapılan resmi açıklamayla birlikte hastanelerde ameliyata girecek vatandaşlara tarama amaçlı yapılan test uygulamadan kaldırıldı. Açıklamaya göre bu günden itibaren ameliyat olacak kişiler tarama amacıyla PCR testi uygulamasına tabii tutulmayacak.

Salgın döneminin yavaş yavaş son bulmasıyla birlikte, salgın döneminde getirilen uygulamalarda kalkmaya başladı. İlk olarak maske yasağının belirli alanlar dışında kaldırılmasıyla birlikte diğer yasaklar da kaldırılmaya başlandı. Salgında yapılan düzenlemeler ve yasaklarla birlikte dönemin sağlıklı şekilde atlatılması amaçlandı. Son dönemde azalan vaka ve ölüm sayıları ile birlikte vatandaşlara yapılan düzenlemeler ve yasaklamalar birer birer kaldırılmaya başlandı.

saglik-bakanligi-ameliyat-oncesinde-yapilan-pcr-testi-zorunlulugunu-kaldirdi2.jpg

Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan yeni açıklamayla birlikte ameliyat veya endoskopi, kolonoskopi gibi girişimsel işlemler öncesinde yapılması zorunlu olan tarama amaçlı test kaldırıldı. Karar 26 Nisan'da yapılan Bilim Kurulu toplantısında alınmıştı. Karar alınan yeni düzenleme hastanelerde resmi yazıyla birlikte duyuruldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu, 21 Nisan'da hastaanelerdeki coronavirüs hastası ve diğer hastaların ayrımını sona erdirerek, Covid hastaları için alınan ek ücretleri kaldırmıştı. Kurumun aldığı kararla birlikte salgına yakalanan hastalara ödenen ek ücretler sona erdirildi.

Uzmanlara göre yeni yapılan uygulama doktor ve hemşireleri risk altına sokacak. Uzmanlar yapılan düzenlemenin hastanede yatan hastalar için de risk oluşturabileceğini düşünüyor. Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karara karşı tepkiler ortaya çıkmış durumda. Covid salgınının etkisini dünyada ve ülkemizde etkisini yitirmeye başlamış olmasına rağmen gerekli tedbirlerin elden düşürülmeden yapılması herkes için büyük önem taşımakta. Bu nedenle yapılacak ameliyat ve önemli girişimlerin öncesinde yapılan tarama amaçlı testlerinin zorunluluğunun kaldırılması doktorlar ve hemşireleri riske attığı düşünülmekte.