Papayanın faydaları nelerdir? Papaya meyvesi nasıl tüketilir?

Papayanın faydaları nelerdir? Papaya meyvesi nasıl tüketilir?

Papaya tropikal meyveler arasında faydalarıyla dikkat çekmektedir. Papayanın faydaları nelerdir, Papaya nasıl tüketilir, Papaya hem çiğ bir şekilde hem de pişirilerek tüketilebilmektedir.

Papaya, Caria papaya bitkisinin meyvesi ve Caria cinsinin bir üyesidir. Papaya’nın ana vatanı Meksika ve Orta Amerika ülkeleridir. Ayrıca kavun ağacı meyvesi olarak da adlandırılmaktadır. Kavuna benzeyen papaya tat olarak balkabağına benzemektedir.

Papaya çiğ olarak tüketilebildiği gibi pişirilerek de yenebilmektedir. Olgunlaşmış papayalar zararlarından kurtulmak için pişirilerek tüketilmektedir. Papayalar en fazla -2 dereceye dayanabilmektedir. Papaya ağacının ömrü sekiz yıldır ve tohumlarıyla çoğalabilmektedir.

Günümüzde pek çok ülkede Papaya üretimi hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Papaya demir, potasyum, kalsiyum, A, B, B2, B5 ve C vitamini açısından zengindir. Bunun yanı sıra papayanın içindeki mineraller sayesinde karaciğer kanserine karşı etki göstermektedir ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Papayanın tohumları da bakterilere karşı antibakteriyel olarak etki göstermektedir.

Papayanın Faydaları

- Papaya içerisindeki beta karoten sayesinde kanseri engellemektedir.

- Kalorisi düşük olduğu ve lif oranı yüksek olduğu için tokluk hissi verir. Bundan dolayı diyet programlarında kullanılmaktadır.

- C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücuttaki enfeksiyonlardan korumaktadır.

- Potasyum ve antioksidan sayesinde kolesterolü düşürür.

- İçerisindeki likopen sayesinde cildinizi korur ve cildi korur.

- Papaya saçlar için de yararlıdır ve içerisindeki sebum sayesinde saçları nemlendirir. İçerisindeki A vitamini cilt ve saç için faydalıdır.

- Papaya düşük şeker sayesinde şeker hastalarının da fazlasıyla tükettiği bir meyvedir.

Papaya Nasıl Tüketilir?

Papaya hem oldun hem de taze şekilde tüketilebilir. Olgunluğunu anlamak için başparmakla bastırıldığında parmağın batması gerekir. Papayayı meyve tahtasının üzerinde ikiye bölün ve bölünen papayanın tohumlarını ayırın. Daha sonra bir kaşık ile kazıyarak rahatlıkla tüketilmektedir.

Papaya ile milkshake ve smoothie de yapılabilmektedir. Ayrıca meyve küpleri salataya da eklenebilmektedir. Papaya kurusu ile de tohumlarını hardala veya karabibere ekleyebilirsiniz.

Papaya Türkiye’de Nerede Yetişir?

Papayanın yetişebilmesi için tropikal iklimlere ihtiyacı vardır. Papaya Türkiye’de Antalya ve Muğla’da yetiştirilmektedir. Özellikle Datça’da yetişen Papayalar fazlasıyla beğenilmektedir.