Mers virüsü belirtileri nedir, mers virüsü nedir? Türkiye'de mers virüsü vakası var mı?

Mers virüsü belirtileri nedir, mers virüsü nedir? Türkiye'de mers virüsü vakası var mı?

Solunum yoluyla bulaşıcı hastalık olan Mers virüsü, Dünya'da ilk defa Suudi Arabistan'da 2012 yılında görüldü. Koronavirüse neden olan hastalık olan adlandırılmaktadır ve Dünya'da önceden önlem alınıp sıkı tedbirler ile yaygınlaşmasının önü kesildi.

Solunum yoluyla bulaşıcı hastalık olan Mers virüsü, Dünya'da ilk defa Suudi Arabistan'da 2012 yılında görüldü. Koronavirüse neden olan hastalık olan adlandırılmaktadır ve Dünya'da önceden önlem alınıp sıkı tedbirler ile yayılması önlenen ilk ve nadir bulaşıcı hastalık türüdür. Dünya'nın evrildiği günden beri insanoğlunun tarihi boyunca yüzyıllardır süregelen salgın ve bulaşıcı hastalıklar bulunmaktadır. Halen daha 1800'lü yıllardan beri etkinliğini koruyan fakat ölümcül niteliği olmayan salgınlar vardır. Mers virüsü, 2012 yılında Suudi Arabistan'da görülmeye başlandıktan sonra önceden gerekli bütün tedbir ve önlemler alınarak küresel salgın haline dönüşmesinin önü kesildi. Türkiye'de ilk olarak 2014'de görülmeye başlanıldı. Solunum yoluyla bulaşan bu salgın sebebiyle şimdiye kadar ölen kişiye dair herhangi bir kayıt sağlık kurumları tarafından resmi açıklama yapılmadı. Bu hastalığa yakalanan kişilerde genellikle Covid-19 da görülen belirtilerin aynısı olduğu saptandı. Solunum yoluyla bulaşan salgınların tümünde genellikle aynı belirti ve etki görülmekle beraber, hastalık insan vücudundan atıldıktan sonra bıraktığı hasar hep aynı olduğu bilim adamları tarafından netleşmiştir.

Mers virüsü belirtileri;

  • Ateş, İnsan vücudunda normalin üstünde ısı yüksekliği
  • Titreme, vücutta bir anda ortaya çıkan soğuk titreme
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi, zar da bulunan kristallerin sallanması sebebiyle ağır derecede oluşan mide bulantısı
  • Boğaz ağrısı, gırtlak bölgesinde meydana gelen tahriş
  • Kuru öksürük, sonrası ortaya çıkan ağır sıvı kaybıyla ses tellerinde zarar
  • Nefes darlığı, solunum yoluyla bulaştığı için böbreklerde ağır tahribat etkisi görülmesi
  • Eklem ve kaslarda ağrı, vücutta insana bulaşan virüsün etkisinin yaygınlaşmasıyla halsizlik ve bitkinlik

Mers virüsünün ismi Middle East respiratory syndrome olarak adlandırılan Türkçesi, Orta Doğu Solunum sendromu adıyla açılımı bulunmaktadır. İsim olarak bu kodla anılma sebebi ilk olarak Orta Doğu ülkesi Suudi Arabistan'da görülmesidir.