Kuduz hastalığı nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Kuduzdan nasıl korunulur?
Bitlis’te tespit edilen kuduz vakalarından sonra özellikle sokak köpeklerinin yoğunlukta olduğu bölgelerden kuduz hastalığına karşı araştırmalar başladı. İşte kuduz hakkında bilinmesi gerekenler…
Uzun yıllardır hayatımızda olan ancak son yıllarda ülkemizde kayıtlara nerede ise hiç geçmemiş olan kuduz hastalığı, geçtiğimiz haftalarda Bitlis’in Adilcevaz bölgesinde yaşanan bir olay ile tekrar gündeme geldi. Başıboş sokak köpekleri tarafından ısırılan iki küçük çocuğa kuduz teşhisinin konulması ve çocuklardan birinin hayatını kaybetmiş olması, bu ölümcül hastalık hakkında arama motorlarında arka arkaya sorgulamalar yapılmasına sebep oldu.
Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre her 10 dakikada bir 1 kişinin hayatına mal olan kuduz rahatsızlığı, ülke vatandaşlarımızı da oldukça endişelendirmeye başladı. Özellikle yaşadıkları bölgede çokça sokak köpeğine rastlayan vatandaşlar, olası bir kuduz vakasına karşı nasıl bir önlem almaları gerektiği konusunda bilgilenmeye çalıştı. Bu noktada uzmanlardan uyarı niteliğinde açıklamalar geldi.
Bitlis’te kayda geçen vakalardan sonra açıklama yapan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor İlhami Çelik, kuduz virüsünün kedi, köpek ve çakal gibi hayvanlardan bulaştığını ve bu hayvanların tükürük bezlerinde depolanan virüsün insanlara kolaylık ile bulaşabileceğini ifade etti. Ölümcül seyri olan bu virüse karşı vatandaşları uyaran Çelik, semptomlar ortaya çıktıktan sonra hastaların özel odalarda izole edildiklerini ancak sonunda mutlaka vefat ettiklerini vurguladı.
Oldukça ciddi bir virüs olan kuduza karşı nasıl önlem almaları gerektiğini bilmeyen vatandaşlar için gerekli ayrıntılar paylaşıldı.
MUTLAKA AŞI YAPILMALI!
Kuduz virüsünün semptomları 1- 3 ay aralığında ortaya çıkabilmektedir. Kimi vakalarda kısa süre içerisinde kendisini hissettiren semptomlar, bazı durumlarda aylarca kendilerini gizleyebilmektelerdir. Bu duruma karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, ısırılma veya kuduz olduğu düşünülen bir hayvan ile temas edilmesi durumlarında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvuru yapılması ve kuduz aşısı yaptırılması gerektiğini ifade etti.
“ÖNCE YIKAYIN!”
Isırılma durumlarında öncelikle ilgili bölümün bol sabun ve su ile yıkanması gerektiğini belirten uzmanlar, ilk müdahalenin yaklaşık 15 dakika boyunca devam etmesi gerektiğini sonrasında ise sağlık kuruluşlarına ulaşılması gerektiğini bildirdi. Sabunlu su ile bölgenin yıkanması durumunda virüsün yüzde 90 oranında engellendiğine vurgu yapıldı.