Kışın Hasta Olmak İstemeyenler Maydanoza Sarılıyor! İşte Maydanozun Şaşkınlık Yaratan Faydaları

Kışın Hasta Olmak İstemeyenler Maydanoza Sarılıyor! İşte Maydanozun Şaşkınlık Yaratan Faydaları

Beslenme uzmanları maydanozun insan sağlığına olan faydalarını sıraladı. Ödem atıcı, adet düzenleyici ve yağ yakıcı gibi özellikleriyle bilinen maydanoz, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklara karşı koruyor…

Daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek isteyen insanlar, özellikle son yıllarda bilinçli bir şekilde doğal besinlere yöneliyor. Hastalıklara karşı korunmada doğal ve besleyici gıdaların önemi her geçen gün artıyor. Bu besinler arasında dikkat çeken faydalarıyla maydanoz bir kez daha gündem oldu. Uzmanlar maydanozun faydalarını sıralarken sağlıklı beslenmek isteyenler özellikle kış aylarında maydanozu eksik etmiyor.

Yeşil bir bitki türü olan maydanoz damarlı yaprakları ile ayırt edilir. Maydanozun yaprakları günümüzde baharat olarak da kullanılır. Ağustos-Eylül ayları arasında beyaz renkli çiçekler açan iki yıllık otsu bir bitkidir. Kazık köklü maydanoz ortalama 30 – 100 cm boya ulaşabilir. İlk yıl bir yaprak rozeti oluştuktan sonra ikinci yıl gövde meydana gelir.

Maydanozun Faydaları

kisin-hasta-olmak-istemeyenler-maydanoza-sariliyor-iste-maydanozun-saskinlik-yaratan-faydal-2.jpg

Düşük kaloriye sahip olduğu için fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin mutlaka diyetinde yer vermesi gerekir.

Kanın pıhtılaşması ve kemiklerin güçlenmesi için gerekli olan K vitamini bakımından zengindir. Ayrıca A ve C vitamini deposudur.

İdrar söktürücü özelliği ile böbrek taşı hastalıklarına iyi gelir ve vücutta oluşan ödemin atılmasına yardımcı olur.

Diş ve diş etlerini korur. Aynı zamanda kötü ağız kokusunu giderici doğal besinlerin başında gelir.

Eğer ciddi bir hastalık olmadan mide bulantısı şikayetiniz varsa, maydanoz bulantıyı bastırır ve mide asidini düzenler. Ayrıca gaz ve şişkinlik gidericidir.

Cildin daha güzel ve genç görünmesini sağlar. Vücutta biriken zararlı kimyasal maddelerin vücuttan atılmasını hızlandırarak cildi tazeler.

Maydanozun içeriğindeki kanserle savaşan maddeler sayesinde kanser hücrelerinin yok edilmesine yardımcıdır. Antikanser etkileri olan doğal bitki bileşikleri içerir.

Gözleri koruyan besinler bakımından zengindir. Beta karoten, lutein ve zeaksantin hem göz hem de diş sağlığını korur.

Günlük B vitamini ihtiyacının yüzde 11’ini karşıladığı için kalp sağlığına iyi gelir. Diyet folatının yüksek alımı belirli popülasyonlarda kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.