Ebeveynler dikkat! 5 çocuk hayatını kaybetti! O bakteri, kızıl hastalığını tetikliyor!

Ebeveynler dikkat! 5 çocuk hayatını kaybetti! O bakteri, kızıl hastalığını tetikliyor!

Haftalar önce duyurulan Strep A bakterisi birçok ülkede görülmeye başlanırken uzmanlardan yeni bir uyarı daha geldi. Bakterinin, kızıl hastalığını tetiklediğini bildirildi. İşte detaylar…

3 yılı aşkın süredir aramızda bulunan ve bir dönem dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüs, diğer enfeksiyonları da tetikledi. Virüs salgınının ilk yılında henüz aşıların bulunmamış olması, virüsün öldürücülük oranının ve bulaş hızının çok yüksek olması gibi sebeplerden ötürü zorunlu tutulan maske kullanımı ve uygulanan sokağa çıkma yasakları, hali hazırda her mevsim geçişlerinde ortaya çıkan rahatsızlıklara karşı bağışıklıkların düşmesine yol açtı. Bu durum, dünya genelinde yeni salgınlar ortaya çıkmasına sebep oldu.

Maske kullanımının zorunlu olduğu dönem içerisinde mevsimsel bakteri ve virüslere karşı bağışıklığı düşen vatandaşlar, son dönemlerde vücutlarının unutmuş olduğu enfeksiyonlar ile karşı karşıya kalınca süreci çok daha ağır atlatmaya başladı. Bu durum özellikle yaşı ileri olan vatandaşlarda ve çok küçük yaşta olan çocuklarda hayati boyutlara geldi. Ekim ayından bu yana birçok farklı enfeksiyona karşı vatandaşları uyaran bilim insanları, özellikle toplu alanlarda mutlaka maske takılması gerektiğine dikkat çekti.

Son dönemlerde gündemden düşmeyen enfeksiyonlardan birisi de Strep A bakterisi oldu. Aslında yeni bir bakteri olmayan ancak kapanma döneminde bağışıklık sistemleri tarafından unutulan bu bakterinin özellikle küçük çocukları hedef aldığı bildirildi. İngiltere, Galler, Fransa, Kuzey İrlanda ve Türkiye’de ortaya çıkan Strep A vakaları, son olarak Hollanda’da kayda geçmeye başladı. Bakterinin yayılım hızı uzmanları korkuturken bakterinin, ölümcül bir rahatsızlığı tetiklediği ortaya çıktı.

5 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ!

ebeveynler-dikkat-5-cocuk-hayatini-kaybetti-o-bakteri-kizil-hastaligini-tetikliyor-2.jpg

Bademciklerde iltihaplanmalara sebep olan Strep A bakterisine ilişkin açıklamalarda bulunan Utrecht Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlarından Michiel Van de Flier, şu ifadeleri kullandı: “Enfeksiyon, tek bir gün içinde dahi kritik boyutlara ulaşabiliyor. Çocuklarda ağır semptomlar ortaya çıkabiliyor. Şimdiye kadar 5 çocuk, bu sebep ile hayatını kaybetti.”

UZMAN İSİM TEDİRGİN EDEN TABLOYU YORUMLADI!

Strep A sebebi ile ortaya çıkan boğaz enfeksiyonlarının özelliklerde çocuklarda kızıl hastalığını tetiklediğini ifade eden uzmanlar, ebeveynleri tedirgin etti. Konuya ilişkin bir açıklama yapan İngiltere Sağlık Kurumu, kızıl hastalığının ülkede oldukça az rastlanılan bir rahatsızken son dönemlerde oldukça arttığını ifade etti.

İngiltere Sağlık Güvenli Ajansı Baş Tıbbi Tanışması Profesör Susan Hopkins, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Şimdiye kadar çıkan haberlere ve elde etmiş olduğumuz verilere göre 7 bin 500’den fazla kızıl vakasından bahsedebiliriz. Bu rakam daha da fazla olabilir.”