Bebek ilk doğduğunda hangi aşılar yapılır? Yeni doğan bebeğin ilk aşısı ne zaman yapılır?

Bebek ilk doğduğunda hangi aşılar yapılır? Yeni doğan bebeğin ilk aşısı ne zaman yapılır?

Bebeklerin doğdukları andan itibaren yapılması gereken bazı aşılar bulunmaktadır. Bu aşılar bebekler için hayati önem taşımaktadır. Peki bebek ilk doğduğunda hangi aşılar yapılır? Detaylar gursesgazetesi.com'da.

Bebeklerin ilk doğduğu andan itibaren yapılması gereken bazı aşıları bulunmaktadır. Bu aşılar yapılması, zorunlu tutularak sağlıkları için önemli görülmektedir. Bebeklerin doğdukları andan ileriki süreçlere kadar sağlıklı bir yaşam sürmeleri için bu aşılar hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle bebeklere doğdukları ilk andan belirli döneme kadar aşı yapılmaktadır. Peki bebeklere yapılan bu aşılar nelerdir? Yeni doğan bir bebeğe ilk aşı ne zaman ne yapılır? İşte detaylar...

Yeni Doğan Bebeğe İlk Aşı Ne Zaman Yapılır?

Bebeklere doğduğu andan itibaren aşı yapılabilmektedir. Bu nedenle bebeğin ilk aşısı ya doğar doğmaz ya da doğduktan çok kısa süre yapılması gerekir. Bu nedenle her anne adayının bu aşıları bilmesi oldukça önemlidir. Doğdukları andan itibaren yapılan bu çeşitli aşılar bebek doğduktan sonra taburcu olana kadar ilk dozları tamamlanmaktadır. Bu aşılar sayesinde bebekler hem doğdukları anda hem de ileriki süreç içerisinde pek çok hastalıktan korunabilmektedir. Bebeklere yapılan aşılar ise en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. İşte bebeklere yapılan aşılar...

Bebeklere Yapılan Aşılar

Yapılması zorunlu olan bu aşılar bebeklerin sağlıklı gelişimlerini desteklemek için önem arz etmektedir. Bebeklere yapılması gereken aşılar ise şu şekildedir;

  • Hepatit B Aşısı: Doğduğu andan itibaren yapılması zorunlu olan aşı, Hepatit B aşısıdır. Hepatit B'nin ilk dozunun yapılmasının ardından, diğer dozları ise bir ay sonra ve altı ay sonra yapılmaktadır.
  • Karma Aşı (Beşli): Bebeklere altı haftalık iken yapılması zorunlu olan karma aşılar; Difteri, Tetanoz, İnaktif Polio, Hemofilus Influenza, Sellüler Boğmaca olarak bilinektedir. Bu karma aşıların tekrarı ise 4-6 yaş aralığında yapılmaktadır.
  • Verem Aşısı: İkinci ayın sonunda bebeklere verem aşısının yapılması zorunludur.
  • Çocuk Felci: İlk doz 6-18 aylarında ve ikinci doz ise 4-6 yaş arasında yapılması gerekmektedir.
  • Pnömokok Aşısı: Bu aşının dört dozu bulunmaktadır. İlk dozu 6 haftalık iken yapılan aşının diğer üç dozu 4-6 ve 12. ayda yapılabilmektedir.
  • Kızamık - Kabakulak: 12. ayda yapılan ilk dozun ikinci dozu ise 4 ve 6 yaş aralığında yapılmaktadır.
  • Suçiçeği: Tek doz yapılan bu aşı 12. ayda yapılmaktadır.
  • Hepatit A: İki doz şeklinde yapılan bu aşının ilk dozu 18. ayda ikinci dozu ise 24. ayda yapılmaktadır.

Bebeklere Yapılan Aşılar Ücretli Mi?

Bebeklere doğduklarında yapılması zorunlu olan tüm aşılar ,sağlık bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Bu nedenle aşıların herhangi bir ücreti yoktur. Aşılar ise çeşitli sağlık kuruluşlarında yapılabilmektedir.