Bağırsak kanserini erken evrede yakalamak mümkün! En belirgin özelliği açıklandı!

Bağırsak kanserini erken evrede yakalamak mümkün! En belirgin özelliği açıklandı!

En tehlikeli kanser türlerinden birisi olarak değerlendirilen bağırsak kanserine ilişkin yürütülen bir çalışmanın sonuçları ortaya çıktı. İşte çalışmanın sonuçlarına ilişkin detaylar…

Değişen yemek düzenleri, yoğun iş ve eğitim tempolarından ötürü azalan uyku saatleri, besinlerde kullanılan hormon takviyeleri, aile öyküsü ve daha pek çok faktör çerçevesinde son dönemlerin en çok rastlanılan hastalık çeşitleri arasında yer alan kanser, günümüzde hem vatandaşları hem de uzmanları tedirgin eden hastalıkların başında geliyor. Her yaşta görülebiliyor olması ve kesin bir tedavi yönteminin bulunmaması sebebi ile adının geçtiği yerde dahi tüyleri diken diken eden bu hastalık, türüne ve tespit edildiği evresine göre ölümcül olabiliyor.

Senelerdir hem ülkemizde hem diğer dünya ülkelerinde kanserin tedavi yöntemine ilişkin onlarca çalışma yürütülüyor olmasına rağmen henüz elle tutulur ve “kesin” denilebilecek düzeylerde bir yönteme rastlanılmadı. Özellikle sinsice ilerleyen bağırsak kanseri, vatandaşların korkulu rüyası haline geldi.

Vücudumuzun beyinden sonra gelen komuta merkezi olarak adlandırılan bağırsakların, kanser hücreleri ile karşılaşmaları durumunda yıkıcı sonuçlara maruz kalacağı biliniyor. Bu noktada yeni bir çalışma yürütmüş olan bilim insanları, göz ardı edilen bazı değişikliklerin bağırsak kanserinin habercisi olabileceğine ve erken tanı sayesinde kanserden daha kısa sürede kurtulunabileceğine dikkat çekti.

KANI GÖRMEZDEN GELMEYİN!

bagirsak-kanserini-erken-evrede-yakalamak-mumkun-en-belirgin-ozelligi-aciklandi.png

Kalın bağırsak kanserine ilişkin çalışmalar yürüten uzmanlar, bağırsak kanserinin en belirgin semptomunun dışkıda kan görülmesi olduğunu ifade etti. Tıp literatüründe “hemotokezya” olarak adlandırılan bu durumun hastaların yüzde 89’unda görüldüğünü ifade eden uzmanlar, vatandaşların tuvalette daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti.

KALIN BAĞIRSAK KANSERİNİN TEMEL BELİRTİLERİ NELER?

Kalın bağırsak kanserinin en dikkat çeken semptomunun kanda dışkı olduğunu ifade uzmanlar, bu kanser türünün oldukça sinsi ilerlediğini belirtti. Ek olarak uzun süren kabızlık durumlarının da kanserin habercisi olabileceğini ifade eden uzmanlar, aksi yönde gevşek bir dışkının da kanser belirtisi olabileceğini vurguladı.

Kilo kaybı, yorgunluk ve bir anda ortaya çıkan iştah kayıplarının da bağırsak kanserinin habercisi olabileceğini ifade eden uzmanlar, semptomların görülmesi halinde en kısa sürede bir doktora başvurulması gerektiğini belirtti.