Aşil Tendonu Nedir? Aşil Tendonu Koparsa Ne Olur?

Aşil Tendonu Nedir? Aşil Tendonu Koparsa Ne Olur?

Bugün Merve Aydın'ın yaşadığı sakatlık ile birlikte gündeme gelen aşil tendonu kopması oldukça merak edildi. Peki aşil tendonu kopması nedir?

Bugün Survivor yarışmasında Merve Aydın'ın yaşadığı sakatlık sonrasında Aşil Tendon sakatlanması oldukça merak edildi. Bu akşam dokunulmazlık oyununda Merve Aydın sakatlanması ile birlikte aşil tendonunun koptuğunu söyledi. Peki Aşil Tendonu nedir? Aşil tendonu kaparsa ne olur? Aşil tendonu nasıl iyileşir?

Aşil Tendonu Nedir?

Aşil tendonu tanım olarak şu şekildedir: "Kasları kemiklere bağlayan lifli bağ dokuları olan tendonlar, büyük gerilmelere dayanıklı, oldukça güçlü yapılardır. Kas ve kemiklerden oluşan, vücudun taşıyıcı sistemini sabit tutma görevi gören tendonlar, zorlanma ve aşırı kullanım sonucu zarar görebilen ya da kopabilen dokulardır. Bu dokuların en büyüğü ise topuk kemiğini baldıra bağlayan aşil tendonu isimli tendondur."

Bu tendonun kopması ile birlikte kişinin neler yaşayabileceği ve nasıl bir tedavi uygulanabileceği merak edildi. Peki aşil tendonu nasıl kopar?

Aşil Tendonu Nasıl Kopar?

Pek çok kişinin başına gelebilecek olan bu rahatsızlığı nasıl meydana gelebileceği de oldukça merak edildi. Aşil tendonu topuk kemiğinin 6 cm üzerindeki bölge olarak tanımlanmaktadır. Bu bölgedeki yaralanmaların iyileşme süresi daha da fazladır. Kopmaların yaşanmasının belli başlı sebepleri bulunmaktadır. Bu sebepler başlıca şu şekildedir:

  • Yürürken ayağın çukura girmesi,
  • Düşmeler,
  • Zıplama içeren ve oldukça yoğun geçen antrenmanlar,
  • Çarpmalar,
  • Sürekli ya da aşırı zorlamalarda kopmalar görülebilmektedir.

Aşil Tendonu Kopması Belirtileri Nelerdir?

Aşil tendonu kopması kendini öncelikle ağrı ile göstermektedir. Baldır bölgesinde, bilekte ağrının yanı sıra şişlikler de görülür. Oldukça şiddetli bir ağrı ile başlayan yaralanma, yürümede, bükmede ve üzerinde durma gibi zorluklar görülmektedir. Oldukça ciddi bir rahatsızlık olan aşil tendonu kopmasının tedavisine hemen başlanması gerekmektedir.

Aşil Tendonu Tedavisi Nasıl Yapılabilir?

Her hastalıkta olduğu gibi bunda da tedavi süreci için kişinin sağlık durumuna bakılması gerekmektedir. Herkesin yaşı, kilosu ve sağlık geçmişi farklı olduğu için tedavisi de farklı olmaktadır. Fakat iki tür tedavi çeşidi bulunmaktadır.

1. Konservatif Tedavi: Rehabilitasyon ile kişinin doğal bir süreç ile iyileşmesini sağlamak amacıyla uygulanan bu tedavi daha uzun fakat daha doğal bir tedavi yöntemidir.

2. Cerrahi: Ameliyat ile daha hızlı bir şekilde iyileşme sağlamak amacıyla kullanılan tedavi yöntemidir.