Amerika'da başlayan üçlü salgın, Türkiye'yi de vurdu! Uzmanlar Covid- 19, grip ve RSV virüsüne karşı uyardı!

Amerika'da başlayan üçlü salgın, Türkiye'yi de vurdu! Uzmanlar Covid- 19, grip ve RSV virüsüne karşı uyardı!

Havaların soğuması ile birlikte artan üst solunum yolu rahatsızlıkları vakaları, uzmanları harekete geçirdi. “Üçlü salgın” adı verilen yeni rahatsızlıklara karşı önemli uyarılar yapıldı.

2019 yılının sonunda Çin’de görülen ve 2020 yılının başında ülkemiz dahil olmak üzere tüm dünya ülkelerine hızla yayılım gösteren o Covid- 19 salgını, etkilerini halen göstermeye devam ediyor. Bulunan koruyucu aşılara ve alınan tüm tedbirlere rağmen kişisel sağlık üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmaya devam eden Covid- 19 virüsüne karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, havaların soğuması ile birlikte diğer virüs çeşitlerinin de ortaya çıktığını ve bu durumun “üçlü salgın” adı verilen bir duruma sebep olduğunu bildirdi.

Ülke genelinde gerileyen hava sıcaklıkları birçok sağlık kuruluşunda özellikle üst solumun yolu rahatsızlıklarına ilişkin teşhislerin koyulmasına sebep olurken Covid- 19 virüsünün yanı sıra RSV ve grip virüslerinin de yükselişe geçtiği bildirildi. Üçlü virüs salgınına karşı vatandaşları uyaran uzmanlar, özellikle küçük yaşta olan çocukların bu duruma karşı korunmaya alınması gerektiğine dikkat çekti.

ÜÇLÜ SALGIN AMERİKA’DA BAŞLADI!

amerikada-baslayan-uclu-salgin-turkiyeyi-de-vurdu-uzmanlar-covid-19-grip-ve-rsv-virusune-ka.png

Artan vaka sayıları konusunda vatandaşları uyaran uzmanlar, üçlü salgının ilk olarak Amerika’da başladığını ifade etti. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi olarak bilinen CDC tarafından açıklanan verilere göre şimdiye kadar en az 1 milyon 600 bin kişinin grip olduğu, bunlardan 13 bin kişinin hastaneye kaldırıldığı ve 730 kişinin de hayatını kaybetmiş olduğu bilgileri kaydedildi.

5 yaşından küçük çocukların ve yaşlı vatandaşların hastalıklara karşı tehdit altında olduğuna dikkat çeken CDC direktörü Dr. Jose Romero, grip virüsünün yanı sıra RSV ve Covid- 19’un üçlü salgına sebep olduğunu ve bu yükün günden güne arttığını belirtti.

TÜRK DOKTORDAN RSV UYARISI!

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen RSV’ye karşı vatandaşları uyaran Prof. Dr. İftihar Köksal, şu ifadeleri kullandı: “RSV’de ilk etkilenen organlar göz ve burundur. Bu virüs üst ve alt solunum yollarını enfekte ederek hücre hasarlarına ve hava yolu tıkanıklıklarına sebep olur. Çocukların yaklaşık olarak yüzde 15- 50’sinde zatürre, krup veya bronşiolit gözlenir. Buna bağlı olarak daha ciddi seyreden alt solunum yolları enfeksiyonları da gelişebilir.”