Ukrayna Savaşı'nda Son Durum Hakkında Son Dakika Gelişmeleri! Rusya Ukrayna'yı İşgal Edebildi Mi?

Ukrayna Savaşı'nda Son Durum Hakkında Son Dakika Gelişmeleri! Rusya Ukrayna'yı İşgal Edebildi Mi?

Ukrayna ile Rusya arasında yaklaşık üç aydır yaşanan savaşta her iki tarafta zararlı çıktı. Hem insanı hem de yüklü miktarda ekonomik kayıp iki ülkeyi vurdu. En önemlisi Dünya'nın gıda krizine sebep olacağı savaş yaşanmaktadır. İşte haberin detayları...

Rusya-Ukrayna Savaşı Gıda Krizine Sebep Olabilir!

Ukrayna ve Rusya'dan Dünya'ya ihracatı gerçekleştirilen yemeklik yağ, buğday, arpa, mısır, saman ve mercimek gibi temel tahıl ürünlerinin büyük çoğunluğu bu ülkelerden gerçekleşmektedir. Savaş sebebiyle Ukrayna limanlarında bekleyen gemilerin ürünleri ihtiyacı olan ülkelere yetiştirememesi ve gemilerin aylardır limanlarda beklemesi sebebiyle özellikle Avrupa ve bölgesel ülkelerde Türkiye'de dahil gıda ve yemeklik yağ fiyatları savaş öncesi ve şimdiki duruma oranla %200 artış gösterdi. Aynı şekilde diğer ürünlerde gerçekleşen bu artışlar sebebiyle ülkeler ellerinde stok yaptığı ürünleri piyasaya sürerek arka planda hiçbir stok ürünü kalmamış durumdadır. Savaşın küresel boyutta yarattığı yüksek yoğunluklu krizlerin temel etkisi gıda krizi olmuştur. Dünya'nın fabrikası Çin'de durumlar bir hayli karışık Birleşmiş Milletler tarafından yapılan resmi açıklama ile Çin'in üretim kapasitesini iç piyasaya yönelik değişim gösterdiği ve stok yaptığı ifade edildi. Çin geçmiş yıllara oranla Dünya'ya temel gıda ürünlerinin satışını yüksek oranda azalttığı ve satışını yapmadığı ürünlerin hepsini yüksek teknolojili depolarda halkı için beklemeye aldığı belirtildi. Çin'in uzun zamandır uyguladığı bu politika Ukrayna Savaşı ile giderek artış göstermekte, Aynı şekilde oluşabilecek 'Küresel Gıda Krizinde' nüfusunu doyurmayı hedeflemektedir.

Zelenski'nin Dünya'ya Diplomasi Çağrısı!

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, son günlerde Dünya'ya ve Küresel güçlere barış yanlısı çağrıları artış göstermektedir. Ukrayna'nın daha fazla dayanacak gücü kalmadı. Devlet kurumları, banka işlemleri, halkın ihtiyaçlarının karşılanması ve stratejik hedeflerimiz işgal altında ve hareket kısıtlamamız neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi. Başta İngiltere'nin Ukrayna'ya silah ve gıda yardımında destek veren birinci ülke olması İngiltere'de halk içinde tepkilere sebep oldu. Halk tarafından protestolar ve gösterilerin hedefi Boris Johnson üzerine tüm oklar gelmektedir. Dünya'da genelinde artış gösteren enflasyon verileri, enerji fiyatları, gıda sorunu ve hayat pahalılığına rağmen İngiltere'de çözüm üretmemesi üstüne Ukrayna'ya yardım etmesi sebebiyle halk tarafından Johnson hedef haline geldi. Geçtiğimiz günlerde genel seçimlerde muhalefet partinin seçimlerde başarısı tepkinin sonucu olduğunun kanıtıdır.