Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'den Türkiye Mesajı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'den Türkiye Mesajı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüşen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Kiev’e resmi ziyarette bulundu. İbrahim Kalın görüşme sonrasında önemli açıklamalarda bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüşen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Kiev’e resmi ziyarette bulundu. Zelenski ile bir araya gelen İbrahim Kalın, ‘’Türkiye savaşın sona ermesi için çok yönlü çaba ve girişimlerine devam edecek’’ ifadelerini kullandı.

İbrahim Kalın, Kiev’e yapmış olduğu ziyaret amacının savaşın hakkında savaşın sonlandırılması ile ilgili çalışmalara katkı vermek olduğunu belirtti. Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği’nde konuşan İbrahim Kalın, “Bu ziyaretimizin amacı, Türkiye-Ukrayna ilişkileri ve tabii ki devam eden savaşla ilgili görüşmeler yapmak ve özellikle savaşın sonlandırılması ile ilgili çalışmalara katkı sunmak" dedi.

İbrahim Kalın, ‘’Bizim ziyaretimiz de bu kapsamda gerçekleşen bir ziyaret ve bundan sonra da Ukrayna ile birlikte olmaya devam edeceğiz. Çünkü Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği, siyasi birliği üzerinde en fazla durduğumuz taviz verilmesi elbette mümkün olmayan temel ilkeler ve bu çerçevede bir müzakere zemininin oluşturulması ve İstanbul'da başlayan yüz yüze müzakerelerin devam ettirilmesi büyük önem arz ediyor. Çabalarımızı bu yönde yoğunlaştırmaya devam edeceğiz. Özellikle İstanbul sürecinin devam ettirilmesi, bu savaşın sonlandırılmasında kilit bir rol oynayabilir. Bu savaşın kazananı olmayacak. Ukrayna tarafı da Rusya tarafı da kaybedecek’’ dedi.

Ukrayna’da savaşın başladığı andan beri Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savaşın sona erdirilmesi için yoğun çaba gösterdiğini belirten Kalın, ‘’Savaşın sona erdirilmesi, müzakere ve diyalog yoluyla bu çatışmaların sona erdirilmesi birinci hedefimiz. Ama tabii savaş uzadıkça şartlar daha da zorlaşmakta. Özellikle sivillere yönelik saldırıların sonlandırılması konusunda durum daha da aciliyet kesbetmiş durumda. Hem bu konuları görüşmek hem de Mariupol başta olmak üzere buradan sivillerin tahliyesi, insani bir koridorun açılması ve diğer konularla ilgili kapsamlı görüşmeler yaptık." ifadelerini kullandı.