Rusya Bu Seferde Almanya'ya Doğalgaz Tedarikini Durduruyor

Rusya Bu Seferde Almanya'ya Doğalgaz Tedarikini Durduruyor

Rusya tarafından Avrupa ülkelerine sağlanan doğalgaz tedariki yavaş yavaş durduruluyor. Rusya'ya doğalgazı ruble ile ödeme yapmayı reddeden ülkelere tedarik durduruluyor. O ülkeler arasında Almanya'da yerini aldı.

Rusya-Ukrayna mücadelesi devamlılığını sürdürürken, Rusya'ya karşı yaptırım uygulayan Avrupa devletlerine doğalgaz tedariki durduruluyor. Mücadelenin devam etmesi ve yeni gelişmelerin yaşanmasıyla birlikte Avrupa ülkeleri doğalgaz satın alırken ruble ile ödeme yapmayı reddetti. Buna karşılık olarak Rusya tarafından tedarikin durdurulacağı söylemleri gündeme gelmişti. Detaylar gursesgazetesi.com'da..

Rus enerji şirketi olan Gazprom, Polonya, Bulgaristan, Finlandiya, Danimarka ve Hollanda'ya gaz tedarikini durdurduğunu açıklamıştı. Şirket tarafından alınan kararın ruble ile ödeme yapılmaması olarak gösterildi. Yeni gelişmeyle birlikte bu ülkeler arasına Almanya'da girmiş oldu. Rus enerji devi Gazprom yaptığı açıklamayla birlikte Almanya'ya yakıt sağlayan Shell Energy Europe ve Danimarkalı Orsted şirketine doğalgaz tedarikinin tamamıyla durdurduğu bildirildi.

Almanya’ya yakıt sağlayan Shell şirketinin sözcüsü Rusya’nın almış olduğu karara ilişkin yaptığı açıklamada “Shell, Gazprom tarafından belirlenen ödeme koşullarını kabul etmedi. Ancak her koşulda Avrupa'daki müşterilerimize gaz tedarik etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Almanya’nın diğer önde gelen doğalgaz sağlayıcıları DWE ve Uniper, Rusya’nın istediği şekilde ödemelerini ruble ile ödeyerek yaşanabilecek sorunların önüne geçmişti.

"Almanya'nın Endüstrisi Sarsılabilir"

Rus şirket tarafından, 31 Mayıs itibariyle Shell Energy Europe’dan Nisan ayı için istenilen şekilde ödeme alamamıştı. Shell, doğalgaz tedariki sağlayan Rus enerji şirketi Gazprom’a ruble ile ödeme yapmayı reddetmişti. Almanya’ya bu önemli doğalgaz tedarikinin durdurulmasıyla birlikte ülkenin nasıl etkileneceği merak edilmeye başlandı. Gazprom, Almanya’ya yakıt sağlayan Shell’e yılda 1,2 milyar metreküp doğalgaz sağlamaktaydı. Bu rakam Almanya’nın her yıl harcadığı doğalgazın sadece yüzde 1,3’ünü oluşturmakta. Almanya hükümet yetkilileri Rusya tarafından alınan kararın önemli sonuçları olacağını beklememekte. Buna karşın ekonomiden üst düzey bir isim Nisan ayında yaptığı açıklamada Rusya’nın doğalgaz ve petrol tedarikinin kesilmesiyle birlikte Almanya’nın önemli bir durgunluğa girebileceği açıklanmıştı. CNN Business, yaşanan gelişmeye karşı yayımladığı analizde "Gazprom'un hamlesi, büyük ölçüde Moskova'nın gazına bağımlı olan Alman endüstrisini sarsacak gibi görünüyor." ifadelerini kullandı. Alman hükümeti tarafında yaşanan durumun yakından izlendiği belirtilerek, arz güvenliği garanti ediliyor dedi. Önümüzdeki günlerde dev şirketler tarafından alınan kararın geri çekilip çekilmeyeceğini görebileceğiz.