Orta Doğu'da yeni hareketlilik başlayacak! ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Suudi Arabistan ziyareti gerçekleştirecek!

Orta Doğu'da yeni hareketlilik başlayacak! ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Suudi Arabistan ziyareti gerçekleştirecek!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, 13-16 Temmuz tarihleri arasında İsrail ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini açıkladı. Suudi Arabistan ziyaretinde prens Muhammed bin Selman ile görüşmeyeceğini belirtti. Detaylar gursesgazetesi.com'da...

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, 13-16 Temmuz tarihleri arasında İsrail ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceğini açıkladı. Suudi Arabistan ziyaretinde prens Muhammed bin Selman ile görüşmeyeceğini belirtti. Biden açıklamalarında, Suudi Arabistan'da Muhammed bin Selman ile görüşmeyeceğim. Oraya uluslararası bir toplantı için gidiyorum. O ( Muhammed bin Selman) da toplantının bir parçası olacak. Bugüne kadar Cemal Kaşıkçı cinayeti olayını nasıl ele aldıysam öyle devam edecek.

Biden'ın Suudi veliaht prensi Muhammed bin Selman ile görüşmeme kararının arkasında yatan nedenin geçtiğimiz yıllarda İstanbul'da Suudi güvenlik güçleri tarafından İstanbul'da öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetinin olduğu belirtiliyor. Cemal Kaşıkçı olayı sonrasında ABD, Fransa ve İngiltere'nin yoğun diplomatik trafiği Suudilere pahalıya mal oldu. Olayları uluslararası mahkemeye taşınmamasını isteyen veliaht prens konunun ört bas edilmesi için bu ülkelerden ederinden fazla silah satın aldığı öne sürüldü. Muhammed bin Selman'a pahalıya mal olan cinayetin sır perdeleri belirli kişi ve kurumlar hariç hiçbir şekilde aydınlığa kavuşmamakta. Konunun bedeli her yıl yüzlerce milyar dolar ABD, İngiltere ve Fransa'ya aktarılmaktadır. Gerçekleşen para transferi 'silah ticareti' adı altında oluyor.

Cemal Kaşıkçı olayından yıllar geçse de etkisi halen daha devam ediyor. İngiltere'de medya kanallarında çalışan Suudi vatandaşı Kaşıkçı'nın Selman ailesini hedef alan haber içerikleri sebebiyle hedef tahtasına konulmuştu. İstanbul'da eşi ile beraber kısa bir süre evinde yaşayacağı haberi üzerine, Suudi Arabistan'dan İstanbul konsolosluğuna bir grup özel eğitimli tim gönderildi. Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi konsolosluğuna davet edilmesi sonrası hiçbir yerde görüntülerine rastlanmadı ve binadan çıkışı olmadı. Özel eğitilen timlerin konsolosluk binası içinde Cemal Kaşıkçı'yı öldürdüğü ve ilerleyen sürelerde Suudi Arabistan'a götürdükleri kamera kayıtları sonrası belgelendi. Yıllardır etkisi bitmeyen ve Suudi ailesinin peşine takılan cinayetin bedeli ağır oldu. Olayların hukuki sorun teşkil etmemesi sebebiyle Suud ailesi küresel aktörlere koruma talebi açısından silah tedariki gerçekleştirmektedir.