Kuzey Kore 3 Nükleer Füze Atışı Gerçekleştirdi! Asya-Pasifik'de Son Dakika Sıcak Gelişmeler!

Kuzey Kore 3 Nükleer Füze Atışı Gerçekleştirdi! Asya-Pasifik'de Son Dakika Sıcak Gelişmeler!

Kuzey Kore, Pasifik'de üç nükleer füze denemesi gerçekleştirdi. Çin başta olmak üzere Güney Kore ve Japonya yüksek alarma geçti. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Kure Kore Lideri Kim Jong-Un ile temas halinde olduğunu açıkladı. İşte haberin detayları...

Kuzey Kore 3 Nükleer Füze Atışı Gerçekleştirdi! Asya-Pasifik'de Son Dakika Sıcak Gelişmeler!

Kuzey Kore, Pasifik'de üç nükleer füze denemesi gerçekleştirdi. Çin başta olmak üzere Güney Kore ve Japonya yüksek alarma geçti. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Kure Kore Lideri Kim Jong-Un ile temas halinde olduğunu açıkladı.

Sabah saatlerinde Kuzey Kore, Covid-19 süreci boyunca ilk defa vaka sayılarını açıkladı. Vaka sayılarını resmi olarak ilan etmesinin ardından askeri alanda hareketlilik gerçekleştirdi. Kim Jong-Un resmi tören ile üç nükleer füze atışı gerçekleştirdi. Denemelerin başarılı olduğu ve füzelerin menzil ve etki alanının tahminlerin üstünde olduğu ifade edildi. Kuzey Kore geçtiğimiz aylarda son denemeleri Güney Kore'de hareketliliğe sebebiyet vermişti. Güney Kore, Kuzey Kore'ye karşı sert politikalar uygulanacağını belirtmesinin ardından seçimle yeni göre gelen Başkan Yoon Suk-Yeol göreve başlamasının hemen ardından uygulanacak politikaları açıkladı. Ama hiçbir önlem veya karşı tedbir gelmemişti. Bu defa işler tersine mi dönecek yoksa Kuzey Kore'ye karşı sıkı tedbirler mi alınacak.

Kuzey Kore'nin Nükleer Silahlanma Süreci

Kuzey Kore bağımsızlık sonrası Japonlardan kalma endüstriyel alt yapı ve Rusya'dan transfer ettiği teknoloji ile özellikle enerji alanında nükleer silahlanma faaliyetlerine başlamıştı. 1961 yılında Çin-Kuzey Kore işbirliği ve karşılıklı yardım anlaşması imzalandı. 1965 yılında Ruslar tarafından Yongbyon'da araştırma reaktörü kuruldu. 1970 ve 80'li yıllarda nükleer tesislerin yapımı gerçekleştirildi. 1980'li yıllara gelindiğinde Kuzey Kore kendi tesisini kurmuş ve nükleer yakıt geliştirmek için yeterli teknolojik seviyeye ulaşmış ve nükleer silah geliştirmek için kullanılabilecek uranyum zenginleştirme ve plütonyum ayrıştırma gibi işlemleri gerçekleştirebilecek bir tesis kurmayı başarmıştı. 2000'li yıllara kadar denemeler gerçekleştirildi. 2002 yılında Kuzey Kore nükleer silah programını açıkladı. 2006 yılında ise ilk nükleer test denemesini gerçekleştirdi. 2016 yılında hidrojen bombasını test edildi. 2017 yılında kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştirildi. 24 Mart tarihinde en büyük kıtalararası balistik füzesini başarıyla fırlattığını duyurdu. Kuzey Kore böylelikle ABD anakarasının artık füze menziline girdiğini açıkladı.

2002 yılından günümüze kadar ABD-Kuzey Kore arasında anlaşmaya varılamayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önleme Antlaşması, bir türlü işlerliğine kavuşamadı.