İran'da Halk Sokağa Döküldü! Şiddet İçeren Protestolar Gerçekleşti!

İran'da Halk Sokağa Döküldü! Şiddet İçeren Protestolar Gerçekleşti!

İran'da halk sokak ve meydanlara çıkarak hükümete karşı protesto eylemleri gerçekleştirdi. Geniş kitlelere ulaşan protesto eylemlerini giderek şiddet içerikli eyleme dönüştü. Sivil kayıp yaşandığı iddiası bulunuyor. Ayrıntılarıyla gursesgazetesi.com'da...

İran'da Fiyat Artışları Sonrası Halk Sokağa Çıktı!

İran, son yıllarda ihracat rakamlarında beklenileni alamamaktadır. Ama kendi kendine yetinebilen üretim kapasitesi nüfusunu doyuracak kabiliyettedir. Son on yıllarda Trump öncesi İran'da yer altı zenginliklerini petrol ve doğal gaz satışlarında İran, küresel piyasada güçlü orana sahipken Trump'ın ABD Başkanı olmasıyla beraber bu politika tersine döndü. ABD-İran arası nükleer silahların önlenmesi adına ortak kararların alınmamasıyla özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinden büyük oranda ağır ekonomik yaptırımlar geldi. İran'ın petrol ve doğal gaz satışlarından elde edilen gelirleri depo niteliği taşıyan zor günlerde kullanmak adına yastık altı yapmıştı. Son beş yıldır İran'da istenilen ticaret hacminin gerçekleşmemesi sebebiyle ülkeye yeterli düzeyde döviz geliri gelmemesinden dolayı İran sahip olduğu tüm ekonomik imkanları ile karşı karşıya kaldığı enflasyon ve nüfusu doyuracak politikalarda geri kalmış durumdadır. Çin'den müttefiki İran'a ekonomik destek ve karşılıklı ticari anlaşmalar imzalansa da 100 milyona aşkın nüfusun temel ihtiyaçları ve devleti döndürecek ekonomik boyuta ulaşamaması 'Devrimci Şah ve İran Devleti' zor durumda kalmaktadır.

İran'da meydana gelen gıda fiyatlarındaki artış sebebiyle, meydanlara çıkan on binlerce İranlının hükümet karşıtı protesto eylemleri gerçekleşti. Eylemciler karşısında rejime bağlı güçlerin bu yüksek yoğunluklu grupları dağıtmak ve ülke geneline yayılmaması için göstericilere karşı şiddet içerikli saldırı ve tutuklama gerçekleştirdi. Ülke genelinde yaklaşık 30 şehre yayılan hükümet karşıtı eylemler yavaş yavaş ülke geneline yayılacağı iddia edilse de hükümetin aldığı tedbirlerin insan haklarına karşı olduğu gerekçesiyle üstü kapalı arka planda tutuklamalar yapmaktadır. Olaylarda hayatını kaybeden, yaralanan ve tutuklanan insan sayısı bir hayli fazladır. Rejim, eylemcilerin sesini şiddet kullanarak bastırmayı hedefliyor. Temel gıda ürünlerinde %200'den fazla fiyat artışının olmasından dolayı yoksul tabanın sokaklara çıkmasına neden oldu. Vatandaşların Rejim'den tek isteğinin temel gıda ürünlerinin eski fiyat düzeyine düşmesi ve istihdam olanağının genişlemesini istemektedir.

Gelişmelerin detayları birazdan...