İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’a Seçim Şoku

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’a Seçim Şoku

İngiltere’de yapılan yerel seçimlerin ilk sonuçları sonrası Boris Johnson’a kan kaybı yaşattı. Seçim sonuçları sonrası Johnson’ın partisi 460 sandalye ve 12 belediyeyi kaybetti. İşte haberin detayları…

İngiltere’de önceki gün yapılan yerel seçimlerin ilk sonuçları iktidardaki Muhafazakar Parti için hayal kırıklığı oldu. Parti, hayat pahalılığı ve Başbakan Boris Johnson’ın COVID-19 önlemlerini ihlal ettiğine dair haberler nedeniyle baskı altındaydı. Muhafazakar Parti, seçmenlerinin bir kısmını ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokratlara kaptırdı. Buna göre ülke genelinde Muhafazakar Parti daha önce elinde olan belediyelerden 9’unu kaybederken, bunlardan 5’i İşçi Partisi’ne, 1’i Liberal Demokratlara, 3’ü diğer partilere gitti. Muhafazakarların kazandığı belediye sayısı 23’ye kalırken, İşçi Partisi 40, Liberal Demokratlar 4 ve diğer partiler de 19 belediyede zafer ilan etti.

Başbakan Boris Johnson tarafından ifade edilen sözlerde kendileri için zor bir durum olduğunu beklenmedik sonuçlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Sonuçların kafa karışıklığı yarattığını zor bir gece geçirdiklerini gelecek seçimlerle beraber parti ve kendi adına organize çalışmalar yürütüp seçmenler tarafından verilen cezayı telafi edeceklerini belirtti. Ülke genelinde hakimiyeti azalan Johnson ve Muhafazakar Parti’nin önümüzdeki süreçte alacakları kararların ne gibi neticelerle sonuçlanacağı muamma silsilesine dönüştü. Kafalardaki karışıklıkların cevaba ulaşmasını isteyen seçmenler Başkan ve Partisi’nin alacakları kararların karşısında muhalif kesimin kararlara olumlu ya da olumsuz ne gibi etki edecekleri seçmenlerin kafasındaki tek soru işareti olarak geçti.

Yerel seçim sonrası belediye meclis sandalyelerinde ve belediyelerin hakimiyetini kaybeden Johnson önderliğindeki Muhafazakar Parti’nin yerini muhalefette liderlik mücadelesi başlayacaktır. Seçim sonuçları sonrası ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin yüzde 5 gerisine düşen Muhafazakar parti sonraki seçimlerde iktidar koltuğunu kaybedecekleri düşünülüyor. Olası bir İşçi Partisi kazanma ihtimalinde parti içerisinde milletvekilleri arasında gerçekleşecek liderlik mücadelesi de en belirgin çekişmelerden biri olacaktır. İşçi Partisi içinde Başbakanlık seçimine katılma şansına sahip olmak için milletvekilleri parti başkanı olmak için kendi aralarında mücadele edeceklerdir.

Muhafazakar Partisi içinde yer alan Belediye Başkanları ve milletvekillerinin yerel seçimlerde kayıp yaşamalarını İngiltere’nin Rusya-Ukrayna savaşındaki etkisi, hayat pahalılığındaki yükseklik ve COVID-19 sürecindeki başarısızlıklara bağladılar. Başbakan’ın aynaya dönüp kendine çeki düzen vermesi gerektiğini ifade ettiler.