Finlandiya'da NATO'ya katılım sürecinde İsveç karşıtlığı protestoları büyümeye devam ediyor!
Finlandiya'da İsveç olmadan da NATO'ya katılım sağlanmasını isteyenlerin sayısı günden güne artmaktadır. Finlandiya vatandaşlarının çoğu Ukraynalıların yaşadıklarını yaşamak istemedikleri için NATO'ya katılımı sert dilli eleştiriler devam ediyor. Detaylar
Finlandiya'da İsveç olmadan da NATO'ya katılım sağlanmasını isteyenlerin sayısı günden güne artmaktadır. Finlandiya vatandaşlarının çoğu Ukraynalıların yaşadıklarını yaşamak istemedikleri için NATO'ya katılımı sert dilli eleştiriler devam ediyor. Katılım sürecinde İsveç olmadan da devam etmek isteyenlerin çoğunluğunun protestoları günden güne artmaya devam ediyor. Finlandiya siyasi hareketliliğinde yasama mekanizmaları bir türlü çoğunluğu elde edemedikleri sebebiyle Türkiye'nin taleplerini karşılayamadıkları için vatandaşlar arasında panik etkisi yaratan hareketlilik sonrası protestolar devam ediyor.
Finlandiya'da koalisyondaki Gerçek Finler Partisi üyesi ve Dış İlişkiler Komitesi başkanı Jussi Halla-aho, Finlandiya'nın NATO üyelik sürecinde kendi başına ilerlemesi gerektiğini söyledi. Finlandiya'da İsveç olmadan NATO'ya katılım sürecinin devam etmesini isteyenlerin sayısı çoğalıyor. Finlandiya'nın Rusya ile 1.300 kilometrelik sınır paylaştığına vurgu yapan Finlandiya milletvekili, bu durumda İsveç'le pozisyonlarının tamamen farklı olduğunu vurguladı.
Hallo-aho, Finlandiya basınına yaptığı açıklamada, 'Finlandiya'nın eylemleri İsveçinkilerle ilişkilendirilmemeli' dedi. Finlandiya basını da İsveç ve Finlandiya'nın jeopolitik konum dahil pek çok açıdan farklılıklar gösterdiğini ve farklı şekilde değerlendirilmeleri gerektiğini yazdı. Finlandiya'da yayın yapan YLE, Türkiye'nin talepleri karşılanmadığı taktirde, İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurularını bir yıla kadar ertelemekle tehdit ettiğini hatırlattı.
Hallo-aho da ülkesinin tek başına ilerlemesi gerektiğini savundu. Halo-aho, 'Finlandiya'nın İsveç gibi olmayı taahhüt edebileceğini düşünmüyorum' dedi.
Türkiye'nin asıl taleplerinin İsveç hükümetinden olduğuna dikkat çekti. Finlandiya'nın konumunun İsveç'ten ayrılması çağrısında bulundu. Finli Koalisyon Partisi Milletvekili ve Dış İlişkiler Komitesi üyesi Elina Valtonen de benzer bir görüşü savundu. Elina Valtonen, yaşanılan sürecin 'makul olmayan şekilde' yani kendi aleyhlerine doğru hareket eylemleri artar ve uzun sürdüğü taktirde, Finlandiya'nın tek başına hareket etmesi gerektiğini ifade etti. İsveç'in sebebiyet verdiği ve bir türlü yasama mekanizmalarında çoğunluk oy toplayamayıp karar veremediklerinden dolayı kendilerinin de etkilendiğini sert dille belirtti.