Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya Üyeliği Hakkında Karar Geldi! Olumlu Yanıt!

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya Üyeliği Hakkında Karar Geldi! Olumlu Yanıt!

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliği hakkında karar geldi. Olumlu yanıtlar çığ gibi büyümeye devam ediyor. Ayrıntılar gursesgazetesi.com'da...

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliği hakkında karar geldi. Olumlu yanıtlar çığ gibi büyümeye devam ediyor. NATO'nun Avrupa üyesi ülkeler ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından olumlu yanıtlar git gide artmaya devam ediyor. NATO'ya üye ülkelerin her biri Finlandiya ve İsveç'in katılımı desteklediklerini ve katılmaları gerektiğini ifade eden açıklamalar da bulundular. İskandinav ülkelerinin İkinci Dünya Savaşı'ndan günümüze kadar tarafsız hareket etmelerinin kendilerinin güvenlikleri hakkında sorun teşkil ettiğini şimdiye kadar NATO'ya üye olmamalarında hata yaptıklarını belirttiler. Şimdiye kadar tarafsız kalan Norveç, İsveç ve Finlandiya'da artık taraflarını belli ederek Batı Bloğunda yer aldıklarını Rusya'ya karşı NATO'ya katılmak istediklerini açıkladılar.

Beyaz Saray'dan destek açıklaması geldi. Açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın üyelik sürecinde bütün imkanlarıyla destek vereceklerini katılmalarını sağlayacaklarını duyurdur. ABD'nin bu konuda sergileyeceği tavrın Rusya tehdidini azaltacağını belirtti. Amerika Birleşik Devletleri, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya başvurmayı seçmeleri durumunda katılım süreçlerinin her kademesinde onları her zaman destekleyeceklerini açıkladı. Avrupa ne boyutta güven de olursa Amerika'da aynı şekilde güvendedir açıklamaları geldi. Psaki, Finlandiya ve İsveç'in hem ABD hem NATO'nun yakın bir ortağı olduklarına işaret ederek, NATO üyesi olmadan bile ordularımız yıllardır birlikte hareket ediyor. Biz, onlara askeri ordu desteği sağlıyoruz. Silah ihracatı yapıyoruz. Ülkemizde ve Avrupa'da bulunan son nesil savaş silahlarının onlara veriyoruz. Ordularımız sistem içinde bir arada hareket etmektedir ve böyle olmaya devam edecek dedi.

Almanya Şansölyesi Scholz, 'Tam destek' vereceklerini bildirdi. Almanya'nın her zaman İskandinav ülkelerinin geçmişte ve gelecekte yanında olacaktır ifadeleri geldi.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırı öncesi ve sonrasında Finlandiya'da halkın NATO'ya katılım anketlerinde büyük değişiklik meydana geldi. Savaş öncesi halk tarafından katılım desteği %30'dan %80'lere kadar çıktı. Hükümet kadar halk da güvenlik probleminin sorun yaratacağının farkına vararak katılımın gerçekleşmesini istemektedirler.