Dünya Sağlık Örgütü Ukrayna'da 'Savaş Suçu' Kanıtlarını Toplamak İçin Çalışmalara Başladı

Dünya Sağlık Örgütü Ukrayna'da 'Savaş Suçu' Kanıtlarını Toplamak İçin Çalışmalara Başladı

Rusya tarafından Ukrayna'ya yönelik saldırılar devam ederken Dünya Sağlık Örgütü, hastanelere ve diğer sağlık kuruluşlarına yapılan saldırılara karşı harekete geçti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sürmeye devam ederken Dünya Sağlık Örgütü, yeni bir karar alarak savaş suçu kanıtlarının toplanması için Ukrayna'da çalışma başlattı. Detaylar ve daha fazlası gursesgazetesi.com'da

Birleşmiş Milletler'in bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, Ukrayna'da işlenen savaş suçlarına karşı yeni bir çalışma başlattı. Rusya tarafından saldırıların her alanda devam etmesiyle birlikte, hastane ve sağlık kuruluşlarına yönelik saldırılar da Ukrayna'nın bazı şehirlerinde yaşanıyor. Yaşanan bu durumla birlikte çalışama başlatan Dünya Sağlık Örgütü "savaş suçu" kanıtlarını toplamak için Ukrayna'da ekip oluşturdu.

Dünya Sağlık Örgütü şu an için Rusya’nın sağlık kuruluşlarına saldırılarını kanıtlayacak nitelikte bir belgeye ulaşamadı. Bu nedenle Rusya’nın henüz sağlık kuruluşlarına yapılan saldırılardan sorumlu tutulamadığı bildirildi. Fakat savaşın başlamasından itibaren hastane ve kliniklere toplamda 200 saldırı gerçekleştiği açıklandı.

BM sistemine güvendiğini aktaran Ryan, "Sağlık merkezlerine ve kurumlarına kasıtlı saldırı uluslararası insani yasaların ihlali demektir. Bu tür saldırılar her koşulda savaş suçu anlamına gelir. O saldırıları belgelemeye ve tanıklarla konuşmaya devam ediyor. BM sistemine ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne güveniyoruz" ifadelerini kullandı. Rusya savaşın başlamasından bu yana sivillere yapılan saldırıları kabul etmedi. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhonam "Benim Ukrayna halkına bir mesajım var, DSÖ sizin yanınızda ve biz Rusya'nın bu savaşı bitirmesine yönelik çağrımızı yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü üyesi ülkeler Salı günü bir araya gelerek Rusya’nın saldırıları sonrasında Moskova’daki bölge ofisinin kapatılması hakkında görüşme sağlayacak. Görüşme sonrasında alınacak kararlar daha da belirginleşmiş olacak. Rusya’ya yapılacak yaptırımlar arasında BM yönetim kurulundan atılma veya oy verme hakkının elinden alınması gibi sert kararlar alınmayacağı diplomatlar tarafından bildirildi.