Çin'den ABD'ye Sert Sözler! Kan Emici Dili Diplomatik Gerginlik Büyüyor!

Çin'den ABD'ye Sert Sözler! Kan Emici Dili Diplomatik Gerginlik Büyüyor!

ABD'nin 'QUAD' ülkeleriyle Asya-Pasifikte gerçekleştirdiği ziyaret ve toplantı ardından Çin karşıtı söylemler gelmişti. Çin, ABD'nin tek taraflı olarak suçlamalarını reddederek 'Kan Emici' gerginlik yarattı. Haberin detaylar gursesgazetesi.com'da...

ABD'nin 'QUAD' ülkeleriyle Asya-Pasifikte gerçekleştirdiği ziyaret ve toplantı ardından Çin karşıtı söylemler gelmişti. Çin, ABD'nin tek taraflı olarak suçlamalarını reddederek 'Kan Emici' sözleri gerginlik yarattı. Biden, Çin'in dünyayı çevreleyecek 'Kuşak Yol Projesi' hakkında sert sözler söyledi. Projenin bölgede ve dünyada yer alan özellikle Güney Doğu Asya ve Afrika ülkelerinin üzerinden merkezi trans noktaları oluşturuluyor. Bu noktalar dünya trans geçişlerinin çoğunluğunu oluşturuyor. Aynı zamanda enerji kaynaklarının geçiş güzergahları bu yollar üzerinden olmaktadır. ABD, Çin'in projede kullandığı güzergahların temel amacının dünyayı çevrelemek ve 'Borç Paketi' ile ülkeleri kendisine bağımlı hale getirmeyi amaçladığını belirtti. Karşılıklı gelen söylemler sonrası ortaya 'Kan Emici' diplomatik ifade yani ülkelerin iliğini kemirmek anlamında kullanılıyor. Ülkeleri uydusu haline getirerek tüm rezerv ve potansiyellerinden faydalanmak anlamına gelir.

Çin tarafından ABD'ye, Bunların (ABD ve Müttefikleri) bütün amacı Çin'i çevreleyip kalkınmasını bastırarak ABD hegemonyasını ülkede devam ettirmek. Bize karşı sergilenen tutumu kınıyor ve reddediyoruz. Başlıklı tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in Amerikan dış politikasının kısa ve uzun vadeli hedeflerine işaret ettiği konuşmasında Çin'e ilişkin değerlendirmeleri eleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin 'tehdidini abartmak', 'dezenformasyon yaymak' ve 'Çin'in iç ve dış politikasının karalamakla' suçladı.

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Bunların (ABD ve Müttefikleri) bütün amacı Çin'i çevreleyip kalkınmasını bastırarak ABD hegemonyasını ülkede devam ettirmek. Bize karşı sergilenen tutumu kınıyor ve reddediyoruz. . Gören her göz kolaylıkla ayırt edebilecektir ki, ABD'nin savunduğu kurallara dayalı uluslararası düzen, ABD ve az sayıdaki diğer ülkenin, ABD hakimiyetinde 'düzen' denilen şeyi sürdürmek üzere oluşturduğu 'güçlünün hukukundan' ibarettir. ABD daimi kendi hukukunu uluslararası hukukun üzerine koyuyor ve yalnızca kendi yararına gördüğü uluslararası kurallara seçici şekilde uyuyor. Uluslararası düzen için en büyük istikrarsızlık kaynağı ifadelerini kullandı.