BM'den belgelenen korkunç gerçek: 'Rusya, keyfi olarak 77 sivili yargısız infaz etti'

BM'den belgelenen korkunç gerçek: 'Rusya, keyfi olarak 77 sivili yargısız infaz etti'

Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'da hiçbir suç işlememesine rağmen keyfi olarak gözaltına alınan 77 sivili infaz ettiğini belgeledi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir rapor, Rusya'nın Ukrayna'da sivilleri infaz ettiğini belgeledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün BM temsilcisi Marsilda Bogner, "Rusya Federasyonu tarafından herhangi bir gerekçe olmadan keyfi olarak gözaltına alınan 77 sivilin yargısız infazını belgeledik" ifadelerini kullandı.

Rus güçleri tarafından "sivillere yönelik yaygın işkence ve kötü muameleye" ilişkin kanıtlar bulunduğuna dikkat çeken Bogner, "Kurbanları Ukrayna silahlı kuvvetlerine yardım ettiklerini itiraf etmeye ve onlarla işbirliği yapmaya zorlamak için işkence kullanıldı" dedi. Bıgner, ayrıca "Ukrayna yanlısı görüşlere sahip olanları da tehdit ediyorlar." dedi.

"RUSYA, İNSAN HAKLARINI İHLAL EDİYOR"

BM'den belgelenen korkunç gerçek 'Rusya, keyfi olarak 77 sivili yargısız infaz etti'

Raporda, Rus güçleri tarafından öldürülenlerden 72'sinin erkek, 5'inin kadın olduğu belirtilirken, gözaltına alınan bir diğer kişinin de işkence, insanlık dışı koşulların yanı sıra işkence sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi. Raporda ayrıca Ukrayna'nın sivilleri gözaltına alarak uluslararası hukuku ihlal ettiği, fakat çok daha küçük bir ölçekte olduğu belirtildi ve Ukrayna güçlerince yargısız infaz edildiği konusunda herhangi bir belirti bulunmadığı belirtildi.

"CİNSEL ŞİDDET, İŞKENCE..."

Aralarında çocuklar ve yaşlıların da bulunduğu 900'den fazla sivilin keyfi bir şekilde gözaltına alındığına dikkat çekilen raporda, insan hakları ihlallerinin çoğunun aslında Rusya tarafından işlendiği vurgulandı. Rapor, bu vakaların %91'inde tutukluların Rus sorgulayıcıların cinsel şiddet de olmak üzere türlü işkence ve tacize" maruz kaldığını söyledi.

BUCHA'DA 400 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILMIŞTI

Diğer taraftan; Rusya, Ukrayna'da insanlığa karşı suç ve savaş işlediği konusunu sürekli reddederken, Nisan 2022'de Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Bucha'da ekipler tarafından 400'den fazla sivilin cesedi bulundu. Mart ayı içerisinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rusya lideri Putin için savaş suçları suçlamasıyla tutuklama emri çıkardığı bildirilmişti.

Kaynak:Gürses Gazetesi